Την πρώτη πτήση Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη των Τουρκικών Αερογραμμών υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σήμερα (Παρασκευή 27 Μαϊου 2011) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εγκαινιάζοντας τη νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Πρόεδρο των Τουρκικών Αερογραμμών, κ. Χαμντί Τοπτσού, τον Πρέσβυ της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Χασάν Γκογούς και τον Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Χουσείν  Οζντεμίρ.

Παρόντες στην τελετή υποδοχής της πτήσης και εγκαινίων της νέας γραμμής ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας, Σπύρος Πέγκας, ο Αερολιμενάρχης, κ. Τοπούζας, εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού και της πόλης, ενώ μεταξύ των επιβατών της πτήσης βρίσκονταν τουριστικοί πράκτορες και παράγοντες του τουρισμού της Τουρκίας.

Καλωσορίζοντας τη νέα πτήση και τους επιβάτες της από Τουρκία, ο Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε πως η νέα αεροπορική γραμμή συνδέει τη Θεσσαλονίκη, που κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού, με την Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι ένα μεγάλο κέντρο ανταποκρίσεων προς όλο τον κόσμο. «Έτσι δίνεται στους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους κατοίκους όλης της Βόρειας Ελλάδας, η δυνατότητα να ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο με μεγαλύτερη ευκολία. Συγχρόνως, δίνει τη δυνατότητα – εφόσον από την πλευρά μας αναλάβουμε πρωτοβουλίες και προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες προώθησης – να έχουμε στην Θεσσαλονίκη επισκέπτες από όλον τον κόσμο». Όπως παρατήρησε, η νέα γραμμή συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σχέση αιώνων ανάμεσα στις δυο πόλεις.

«Με τα σημερινά εγκαίνια της νέας γραμμής, οι Τουρκικές Αερογραμμές πετούν πλέον προς 179 προορισμούς, που σημαίνει πως η Θεσσαλονίκη συνδέεται με άλλους 178 προορισμούς σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, κ. Χαμντί Τοπτσού, σημειώνοντας πως «Η Θεσσαλονίκη, με τις γλυκιές και πικρές αναμνήσεις πολλών αιώνων είναι για μας μια πόλη με την οποία έχουμε δυνατούς ιστορικούς δεσμούς. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πόλη όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έχει ξεχωριστή σημασία για μας. Οι σχέσεις μας – τουριστικές, διπλωματικές, πολιτικές, όλο και περισσότερο αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και πέραν αυτών, και οι Τουρκικές Αερογραμμές αποφάσισαν να θέσουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό τους», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, κ. Χαμντί Τοπτσού. Όπως παρατήρησε, προβλέπονται τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή) από και προς Θεσσαλονίκη, οι οποίες «θα βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών του Αιγαίου», προσθέτοντας πως όσοι επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη την αποκαλούν «δίδυμη αδελφή της Σμύρνης» ή «κόρη της Κωνσταντινούπολης».

Καλωσορίζοντας την πρώτη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών, ο κ. Απ. Τζιτζικώστας τόνισε πως πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. «Η Θεσσαλονίκη, έπειτα από την αεροπορική απομόνωση των τελευταίων χρόνων, σήμερα πλέον έχει ενταχθεί στο χάρτη πολλών αεροπορικών εταιρειών. Αυτό ήταν και ένας από τους βασικούς μας στόχους στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, όπου συμπροεδρεύω με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσουμε, δηλαδή, τις προϋποθέσεις για τουριστικό ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη και να ανοίξουμε την πρόσβαση προς τη Θεσσαλονίκη σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Από σήμερα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες να επισκεφθούν την Πόλη, την Αγιά Σοφιά, τον Πύργο του Γαλατά, τα Πριγκιπόνησα, ενώ οι Κωνσταντινουπολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και περιοχές που έχουν ιστορική σημασία για εκείνους».

«Οι εμπορικές σχέσεις όπως και οι ανθρώπινες, αποτελούν σημαντικό στοιχείο διπλωματικών επαφών», ανέφερε ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Χασάν Γκογούς. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, πέρυσι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ανήλθαν σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήταν περισσότεροι από 500.000, ενώ οι Έλληνες τουρίστες στην Τουρκία ξεπέρασαν τους 610.000.

Για την ευκαιρία που δίνεται στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα να συνδεθεί με την επιχειρηματική κοινότητα της γείτονος έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, επισημαίνοντας πως η Τουρκία γνωρίζει ταχύς ρυθμούς ανάπτυξης και διανύει περίοδο άνθισης. «Αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή των Τουρκικών Αερογραμμών, βάζουν τις βάσεις για επιχειρηματικές και άλλες συνεργασίες μεταξύ των λαών και των κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά.