Ίσως πολλοί συμπολίτες μας να μην γνωρίζουν πως τα «Ηλύσια» είναι ο τελευταίος κινηματογράφος της πόλης μας. Μιλάμε για μιά πόλη που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (ως Καλλικρατικός Δήμος) είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (ξεπερνά ακόμα κι αυτήν της Καβάλας). Κάποτε η Αλεξ/πολη , παρόλο που είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό, ήταν «κινηματογραφούπολη» αφού διέθετε πολλά Σινεμά. Άλεξ, Τιτάνια, Ρεξ, Άστρον και άλλους παλιότερους (μην αναφερθούμε και στους θερινούς κινηματογράφους).
Λίγο η τεχνολογία με τους υπολογιστές που επιτρέπουν το «κατέβασμα» ταινιών, λίγο τα DVD, λίγο ο ανταγωνισμός από τα ODEON της Κομοτηνής επέφεραν την σημερινή κατάσταση στην πόλη μας όπου μας απέμεινε ένας και μοναδικός κινηματογράφος.

 

Τα «Ηλύσια», βγαλμένα από μιά άλλη εποχή, παραμένουν στην ίδια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Κυριολεκτικά είναι ένας κινηματογράφος «ρετρό» (ίσως σε κάποιαν άλλην χώρα να το διακήρυτταν ως διατηρητέο ή κάτι ως κινηματογραφικό μουσείο ή να το αναπαλαίωναν και να το στήριζαν).

 

 

Κυριολεκτικά από τις αίθουσές του έχει περάσει όλη η Αλεξ/πολη. Αποκλείεται να μην υπάρχει Αλεξ/πολίτης που να μην έχει αναμνήσεις από τα «Ηλύσια».

Ο ιδιοκτήτης του, ο Ηλίας Φωτιάδης, με πενιχρά μέσα και κόντρα στις αντιξοότητες πολεμά με «νύχια και με δόντια» να κρατήσει ανοικτό τον σινεμά ο οποίος είναι όλη του η ζωή.

Οι συγκυρίες δύσκολες, οι πελάτες ελάχιστοι, ο ανταγωνισμός αβάσταχτος. Έτσι λοιπόν τα ιστορικά Ηλύσια κινδυνεύουν με κλείσιμο. Το μόνο αισιόδοξο είναι πως ορισμένοι συμπολίτες μας ξεσηκώθηκαν και ξεκίνησαν καμπάνια «σώστε τα Ηλύσια» όπου μέσω φέϊς μπουκ ενημερώνουν τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Μανώλη τον Βουκουρεσλή (τον οποίον συγχαίρουμε). Επίσης κι ο Γιώργος Πανταζίδης μέσα από την στήλη του στην «Γνώμη» παρακινεί τον κόσμο να πάει έστω και μία φορά μέσα στον χειμώνα για να παρακολουθήσει ένα έργο. Φαντάζεστε το αποτέλεσμα; Τόσες χιλιάδες άτομα να παρακολουθήσουν έστω από μία φορά ένα έργο; Ο τελευταίος μας κινηματογράφος θα σωνόταν.

 

Η «καρδιά» των Ηλυσίων χτυπά εδώ! Ο αγαπητός Ηλίας δεν μπορεί να κρύψει την θλίψη του για το αβέβαιο μέλλον του κινηματογράφου του.

 

Οι ταινίες περιμένουν την «αλλαγή»

Το μικρό γραφειάκι του Ηλία όταν ξεκουράζεται.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε στον Ηλία καλό κουράγιο και να παροτρύνουμε τους Αλεξ/πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης. Ήδη έχουμε χάσει πολλά παλιά κτίρια-καταστήματα-γιορτές και εκδηλώσεις που χαρακτήριζαν την πόλη μας.
Ας μην αφήσουμε να κλείσει κι ο τελευταίος κινηματογράφος.

Υ.Γ. ίσως πολλοί θα σκεφτούν πως θα πρέπει να συμβαδίζει με το «σήμερα» ένας κινηματογράφος που θέλει να επιβιώνει. Εμείς, ως ρομαντικοί, επιμένουμε στην συγκεκριμένη μορφή καθώς πλέον τα Ηλύσια έχουν αποκτήσει ιστορικότητα…

 

oldalexandroupoli.gr