Η απόφαση περί καταβολής κάποιου χρηματικού ποσού για διατροφή βασίζεται στα οικονομικά μεγέθη του υπόχρεου και του δικαιούχου συζύγου. Ωστόσο, τα εισοδήματα κάθε συζύγου δεν παραμένουν πάντοτε σταθερά αλλά μπορεί να μειωθούν ή να αυξηθούν. Επί ουσιωδών αυξομειώσεων λοιπόν ακολουθείται η διαδικασία περί μεταβολής των όρων διατροφής.

 Σύμφωνα με το άρθρο 1494 ΑΚ, η απόφαση που επιδικάζει διατροφή προδικάζει αναγκαστικά για το μέλλον και ως εκ τούτου είναι πάντοτε μεταβλητή και είναι δεκτική μεταρρυθμίσεως καθώς οι όροι στους οποίους βασίστηκε υπάρχει περίπτωση να μεταβληθούν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος για το οποίο ορίσθηκε η παροχή διατροφής. Η απόφαση λοιπόν αυτή επειδή εξαρτάται από μελλοντικά και αβέβαια γεγονότα δε δημιουργεί δεδικασμένο όπως η απόφαση για το διαζύγιο αλλά είναι ισχυρή μέχρι να μεταρρυθμιστεί τελεσίδικα με νεότερη απόφαση λόγω μεταβολής των προϋποθέσεων για την επιδίκαση της διατροφής.

 Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρχει μεταβολή στα οικονομικά μεγέθη των συζύγων ο υπόχρεος ή ο δικαιούχος της διατροφής δύναται να ασκήσει αγωγή με αίτημα τη μεταβολή της διατροφής ή ακόμη και τη παύση αυτής. Είναι σημαντικό για να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση της απόφασης για τη διατροφή η μεταβολή των όρων της διατροφής να μην είναι αμελητέα αλλά να είναι ουσιώδης, να έχει διάρκεια και σταθερότητα και να μην οφείλεται σε υπαιτιότητα του αιτούντος τη μεταβολή. Σημαντικό είναι να λεχθεί πως η μεταβολή των όρων της διατροφής πάνω στους οποίους βασίστηκε η δικαστική απόφαση θα πρέπει να επήλθε σε χρόνο τόσο μεταγενέστερο ώστε ο αιτών τη μεταρρύθμιση να μην είχε δικονομικά τη δυνατότητα να προβάλει τη μεταβολή στην αρχική δίκη. Η μεταβολή αυτή των όρων της διατροφής μπορεί να οφείλεται επί παραδείγματι σε γενικά οικονομικά μεγέθη, όπως είναι η αυξομείωση του τιμάριθμου ζωής, σε μεταγενέστερη αυξομείωση της απορίας του δικαιούχου ή υπόχρεου είτε να αφορά ουσιώδη μεταβολή των ατομικών ή γενικών συνθηκών που παρέχει το δικαίωμα στον δικαιούχο ή στον υπόχρεο να ζητήσει τη μεταρρύθμιση της δικαστικής απόφασης. Αναφορικά με το δικονομικό σκέλος η μεταρρύθμιση της απόφασης που επιδίκασε διατροφή μπορεί να ζητηθεί με αγωγή καθώς και με ασφαλιστικά μέτρα. Υπάρχουν βέβαια και άλλες διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να ζητηθεί η μεταρρύθμιση της διατροφής αλλά δε θα αναφερθούν στο παρόν άρθρο καθώς είναι καθαρά νομοτεχνικές. 

 Καθίσταται σαφές λοιπόν πως ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα τόσο στον δικαιούχο όσο και στον υπόχρεο διατροφής να ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους εφόσον οι όροι της διατροφής δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που υπήρχαν όταν βγήκε η δικαστική απόφαση περί καταβολής διατροφής. Τέλος, ο κύριος Καμουζής δικηγόρος Αθηνών είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση.