Το σπίτι που έχεις αγοράσει πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Όταν μεγαλώνει η οικογένεια, όταν υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι, πάντα πρέπει τα δωμάτια και οι εξωτερικοί χώροι να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για όλους.

Αρκετοί άνθρωποι κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές αρκετά έγκαιρα για να μην προλάβουν την έλευση του χρόνου. Το μπάνιο, μαζί με την κουζίνα, είναι από τα δωμάτια που χρησιμοποιούνται περισσότερο και κρύβουν και πολλούς κινδύνους μιας και έχουν βρύσες και είναι πιθανό να γλιστρήσει κάποιος. Έτσι, σε μια ανακαίνιση σπιτιού αυτά τα δωμάτια μπαίνουν σε προτεραιότητα. Ας δούμε μερικές βασικές αλλαγές για να είναι το μπάνιο ασφαλές.

 

  1. Πάγκος στο ντους

Μια καρέκλα ή ένας πάγκος, ανάλογα και με το μέγεθος του μπάνιου θα βοηθήσουν τον ηλικιωμένο να καθίσει ενώ κάνει ντους σε περίπτωση που κουραστεί ή νιώσει κάποια ζάλη. Φρόντισε ο πάγκος να είναι βολικός ώστε να κάθεται άνετα.

  1. Χειρολαβή στην ντουζιέρα

Τοποθετείται πολύ εύκολα και βοηθάει στο να μη χάνει την ισορροπία του όποιος μπαίνει και βγαίνει για να κάνει μπάνιο. Μπορείς να βάλεις και μία έξω από την ντουζιέρα. 

 

  • Αντικατέστησε την μπανιέρα με ντουζιέρα

 

Ένας σημαντικός λόγος που αξίζει να κάνεις ανακαίνιση μπάνιου είναι να δώσεις χώρο και φως στο μπάνιο και να τοποθετήσεις μια ντουζιέρα με λαβές. Ιδανικά θα πρέπει να μην έχει σκαλάκι για να είναι ακόμα πιο ακίνδυνη η είσοδος και η έξοδος και είναι προσβάσιμη ακόμα και σε αναπηρικό αμαξίδιο. Φρόντισε να έχεις κάνει και καλή μόνωση, ειδικά αν το σπίτι βρίσκεται σε όροφο.

 

 

  • Πιο ψηλή λεκάνη

 

Το συνηθισμένο ύψος τους δυσκολεύει τους ηλικιωμένους να καθίσουν και να σηκωθούν από αυτή. Κάνε μια έρευνα αγοράς και βρες αυτές με μεγαλύτερο ύψος. Η πλάτη και τα γόνατά σου θα σε ευγνωμονούν!

 

 

  • Δυνατός φωτισμός

 

Είναι απαραίτητο να έχει το μπάνιο καλό φωτισμό, ειδικά αν δεν υπάρχει παράθυρο. Τα φώτα προφυλάσσουν από ατυχήματα όπως να μη δει κάποιος τα νερά στο πάτωμα. Συμβουλεύσου έναν ηλεκτρολόγο για να σου πει σε ποια σημεία είναι καλύτερα να βάλεις περισσότερο φως. 

 

 

  • Πλακάκια από πορσελάνη

 

Είναι μια καλή επένδυση γιατί είναι ανθεκτικό υλικό που αντέχει στην υγρασία και καθαρίζεται εύκολα, ακόμα και μόνο με νερό. 

 

 

  • Χαμήλωσε την μπανιέρα

 

Το χείλος της μπανιέρας πολλές φορές είναι αρκετά ψηλό όχι μόνο για τους ηλικιωμένους αλλά και μικρά παιδιά. Πρέπει να επιδιορθωθεί και να χαμηλώσει το ύψος έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για ατύχημα. 

Μετά την ανακαίνιση οι ηλικιωμένοι θα νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επειδή το μπάνιο έγινε πιο προσιτό για εκείνους, άρα αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία. Ακόμη κι αν απέχεις από την τρίτη ηλικία, οι αλλαγές αυτές κάνουν το μπάνιο πιο όμορφο, πιο λειτουργικό και δίνουν αέρα ανανέωσης. Μην ξεχάσεις όταν κάνεις την ανακαίνιση να διορθώσεις και αντικαταστήσεις τα υδραυλικά που έχουν πρόβλημα.