Covid-19: Τα νέα δεδομένα και η επόμενη ημέρα
Στην ψηφιακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γραμματέας της Π.Ε. κ. Γιώργος Στεργίου και ο Γραμματέας Οργανωτικού κ. Στέλιος Κονταδάκης και συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου κ. Έλενα Σώκου με θέμα: «Covid-19: Τα νέα δεδομένα και η επόμενη ημέρα», οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, μας ενημέρωσαν επαρκώς όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Στην διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Πρόεδροι ΔΕΕΠ της χώρας έγινε αναλυτική αναφορά του κάθε Υπουργού για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σχετικά, με την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα που υπηρετεί, ενώ απαντήθηκαν πάνω από 85 ερωτήματα.
Κατά γενική ομολογία και ενώ αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, η συνολική δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αξιοσημείωτη. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε επιγραμματικά,
Τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της αλλά και τη δυνατότητα που έχει να δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους εν μέσω της πανδημίας.
Την εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων με την πλήρη κάλυψη από το Κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, επί του ονομαστικού μισθού αλλά και με τη διάθεση 890 εκατ. Ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο.
Την ενίσχυση της ρευστότητας κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσων, από τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου έχει χορηγηθεί συνολική ενίσχυση ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε 145.132 μοναδιαία ΑΦΜ.
Στον 4ο και 5ο κύκλο που ακολουθούν, θα χορηγηθεί ενίσχυση συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι σε αυτούς το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί.
Τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ανέργων στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης γεγονός που αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ξεπέρασε το 2%, καταγράφοντας μάλιστα την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν σε χώρες όπως είναι η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5%, και στην Ιταλία κινήθηκε γύρω στο 5% . Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στη χώρα μας θα αυξηθεί συγκριτικά πολύ λιγότερο από άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η επιλογή της οριζόντιας στήριξης όλων των εργαζομένων (πλήρως και μερικώς απασχολούμενων) δίχως εξαιρέσεις, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έθεσαν περιορισμούς και ανώτατα όρια στη στήριξη των εργαζομένων.
Την προσπάθεια για διατήρηση των θέσεων εργασίας, πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε νομοθετικά, ως όρος της κρατικής συνδρομής, από την πρώτη στιγμή .
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40%, τόσο για τα επαγγελματικά ακίνητα όσο και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, το Κράτος μέχρι τώρα κάλυπτε το 1/3 της ζημίας, μέσω συμψηφισμού με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ από τον Νοέμβριο θα καλύπτεται το 1/2 της ζημίας τους και το ποσό θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Μέτρα άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, μέτρα αναστολής δανειακών υποχρεώσεων και άλλα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως είναι οι άδειες ειδικού σκοπού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.
Το μεγάλο εύρος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύεται, από την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup, όπου αναφέρεται ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως επίκεντρο όπως τόνισε και στην ΔΕΘ του 2019 τον άνθρωπο.
O Πρόεδρος της Δ.Ε. Έβρου
της Νέας Δημοκρατίας
Άκης Παρασκευόπουλος