ΕΚΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ DIR ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Παγκόσμια διάκριση για την πανεπιστημιακή ομάδα ρομποτικής της DIR ή Democritus Industrial Robotics, η οποία συνεργάζεται στενά και λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Dr. Γαστεράτου και του εργαστηρίου <<Ρομποτική και Αυτοματισμός>>.
Η 6η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής RoboCup 2020, ο οποίος διεξήχθη διαδικτυακά από την Σιγκαπούρη της Ασίας, αποτελεί είδηση χαράς και περηφάνειας όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά και γενικότερα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Για μια χώρα, η οποία με ελάχιστες, φωτεινές εξαιρέσεις όπως η συγκεκριμένη, δεν δείχνει διατεθειμένη να συμβαδίσει με τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία, βασιζόμενη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στο Cloud Computing και στο IoT.
Με τους 5 από τους 20 φοιτητές που συγκροτούν την ομάδα να έχουν καταγωγή από την ίδια την πόλη της Ξάνθης, η DIR παρουσίασε στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής ένα τρίροδο όχημα πολλαπλών κατευθύνσεων. Ένα ρομπότ το οποίο δεν αρκείται σε αυτό, καθώς έχει εξοπλιστεί με αισθητήρες, κάμερες, ρομποτικό βραχίονα. Ένα πολύμηνο και πολυδάπανο project για τους καιρούς μας, το οποίο αξίζει την προσοχή μας.
Η ομάδα μπορεί να ανήκει στο Πολυτεχνικό τμήμα των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, απασχολεί όμως προπτυχιακούς φοιτητές κι άλλως τομέων, όπως Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών, Πολιτικούς Μηχανικούς και Μηχανικούς Περιβάλλοντος.

Προφανώς, τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στην ομάδα και την παρουσία της στον επόμενο διαγωνισμό RoboCup. Αυτή θα είναι στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μπορντώ το επόμενο καλοκαίρι, καθώς το τμήμα Marketing της DIR έχει καταφέρει να αποσπάσει μία από τις δύο χορηγίες του Visiting Fellows παγκοσμίως ως επιτυχημένη νεοφυής ομάδα ρομποτικής. Χορηγία η οποία εξασφαλίζει στην ομάδα τα έξοδα κατασκευής της πρωτοποριακής ρομποτικής πλατφόρμας. Φυσικά, η προσπάθεια εξασφάλισης πόρων δεν σταματά για την ομάδα, είτε προσελκύοντας τοπικούς χορηγούς, είτε χορηγούς του εξωτερικού. Κι αυτό, για να δώσει το παρόν εκπροσωπώντας μας σε περισσότερους διαγωνισμούς RoboCup ανά τον κόσμο!