Κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020) στη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (12-10-2020) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13-10-2020), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.
2. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.
3. Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.
4. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανάλυση επί του εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 11ης Οκτωβρίου 2020

Το μεσημέρι της Κυριακής της 11ης Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκε από την ΕΜΥ Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚ) με το οποίο ανακοινώνεται η επικράτηση κακοκαιρίας μικρής διιάρκειας , από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020) . Το σύστημα που θα μας επηρεάσει θα ξεκινήσει την πορεία του από τα δυτικά κινούμενο ανατολικά και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν σε όλη τη δυτική Ελλάδα και περισσότερο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική
Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Αυτό διακρίνεται και στον χάρτη υετού που ακολουθεί για το πρώτο δωδεκάωρο και ακολούθως τα φαινόμενα επεκτείνονται ανατολικότερα επηρεάζοντας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, την υπόλοιπη Πελοπόννησο τη Μακεδονία, τη η Θράκη, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες

Το μέτωπο της κακοκαιρίας θα επηρεάσει επίσης από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και την Εύβοια ενώ από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από το απόγευμα της Τρίτης ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται σε όλη τη χώρα και οι άνεμοι που στην αρχή της ημέρας στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφώρ βαθμιαία θα εξασθενήσουν .

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ