Δημοσχάκης: Δυσάρεστες συνέπειες στην βαμβακοκαλλιέργεια από την ανομβρία
Ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, για τα προβλήματα που προκάλεσε η παρατεταμένη ανομβρία στη βαμβακοκαλλιέργεια στον Έβρο. Ο βουλευτής ρωτά για το αν υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί η διοικητική και νομική πρόβλεψη να μειωθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη στρεμματική απόδοση (πλαφόν) για τις βαμβακοκαλλιέργειες.
Η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας στις βαμβακοκαλλιέργειες
Στις 20/9/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Διδυμότειχο με πρωτοβουλία της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και με την παρουσία θεσμικών παραγόντων της περιοχής, με θέμα τις συνέπειες της ανομβρίας στην παραγωγή βάμβακος.
Η συνισταμένη που προέκυψε από την σύσκεψη είναι ότι η παρατεταμένη ανομβρία η οποία έχει παρατηρηθεί στις περισσότερες περιοχές της Χώρας μας, αλλά και στον Έβρο, οι σταθερά διατηρούμενες καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή.
Όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες που συμμετείχαν στην σύσκεψη, διαφαίνεται ότι ο όγκος της παραγωγής δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών και ειδικότερα στις ξερικές και με περιορισμένη άρδευση καλλιέργειες του Νομού.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι φετινές συνθήκες ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας ευνόησαν τα μέγιστα τις ποτιστικές καλλιέργειες αλλά με επιβάρυνση του κόστους άρδευσης (8-10 ευρώ ανά στρέμμα) ενώ ελαχιστοποίησαν την απόδοση στις μερικώς αρδευόμενες καλλιέργειες.
Υπάρχει ορατός κίνδυνος η ποσότητα που θα συγκομιστεί να μην ανταποκρίνεται στο πλαφόν των 150 κιλών προκειμένου να εισπράξουν οι αγρότες την Συνδεδεμένη Ενίσχυση.
Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση του αρθ.1 της υπ’αρίθμ.1178/27361/10-3-2015 Υπουργικής απόφασης, με την υπ’αρίθμ.4755/108273 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 3257/11/10/2020 περί «καθορισμού λεπτομερειών χορήγησης της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης» προβλέπεται ότι «η ανωτέρω απόδοση (πλαφόν) μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς».
Μεταφέροντας το συλλογικό αίτημα των βαμβακοκαλλιεργητών του Νομού μας & λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω ερωτάσθε:
Υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί η διοικητική και νομική πρόβλεψη να μειωθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη στρεμματική απόδοση (πλαφόν) για τις βαμβακοκαλλιέργειες στο Νομό Έβρου;