Την απάντησή του απέστειλε, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε , σχετικά με « Δορυφορικά συστήματα αλιευτικών σκαφών».

Ειδικότερα, στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « Το θέμα του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Καν (ΕΚ) αριθμ. 1224/2009 του Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2009 (άρθρο 9) και του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) αριθμ. 404/2011 της Επιτροπής της 8ης Απριλίου 2011 (άρθρα 18-28). Σϋμφωνα με το άρθρο 25, παρ. 3 του Εκτ. Καν. (ΕΕ) αριθμ.404/2011, μετά από τεχνική βλάβη ή μη λειτουργία της συσκευής δορυφορικού εντοπισμού η οποία είναι εγκατεστημένη επί του σκάφους, κανένα αλιευτικό σκάφος της ΕΕ δεν μπορεί να αποπλεύσει από λιμένα πριν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους-μέλους σημαίας ότι η εν λόγω συσκευή λειτουργεί ικανοποιητικά. Κατά παρέκκλιση, το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιευτικών Σκαφών του κράτους-μέλους δύναται να επιτρέψει στα αλιευτικά σκάφη να αποπλεύσουν από το λιμένα, παρά τη μη λειτουργία της συσκευής δορυφορικού εντοπισμού, προκειμένου να την επιδιορθώσουν ή να την αντικαταστήσουν».

Τέλος, ο Υπουργός επεσήμανε ότι: « Στις ανωτέρω διατάξεις δεν προβλέπεται για τα κράτη-μέλη δυνατότητα θέσπισης παρεκκλίσεων ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού και κατά συνέπεια προκύπτει υποχρέωση πλήρους συμμόρφωσης της χώρας».