του Χρήστου Κηπουρού {*}
Ερ.1: Τι θα κάνατε κύριε Κηπουρέ αύριο, αν είσαστε ο Ερντογάν;
Θα εφάρμοζα το πρόγραμμα που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Τουτέστιν έρευνες για υδρογονάνθρακες με βάση το μνημόνιο που κάναμε με τη Λιβύη και σε απόσταση μέχρι 6 μίλια από Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη και καθόλου απόσταση από Καστελόριζο. Θα το σκεφτόμουν όμως ξανά και ξανά, αν η Πολιτική Ελλάδα είχε ψηφισμένο Νόμο στη Βουλή, που να μην το επιτρέπει. Δηλαδή αν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή ήταν 12 Ναυτικά μίλια και όχι 6, όπως είναι σήμερα. Τότε θα σκαρφιζόμουν άλλες κινήσεις. Μάλλον να προχωρήσω νοτιότερα, κυρίως προς το νότιο Κρητικό Πέλαγος, που πολλοί χάρτες της Ελλάδας το αναφέρουν ως Λιβυκό. Χωρίς οι γεωγράφοι αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι εκ της πολιτικής, να καταλαβαίνουν ότι κάνουν, αν μη τι άλλο, ονοματολογική ευθανασία της Κρητικής ΑΟΖ. Και φυσικά δεν φταίω εγώ αν μόνοι με τα χέρια τους βγάζουν τα μάτια τους. Αν, ως προς την πολιτική, παλαιόθεν διακατέχονται από αυτοκτονικό ιδεασμό. Εμείς απλά βρίσκουμε και κάνουμε. Όπως βρίσκουμε και τι να κάνουμε.

Ερ.2: Και εσείς τι κάνατε κύριε Κηπουρέ;
Κοιτάξτε. Δεν είπα τυχαία, μιλώντας για το από κάθε άποψη παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, να υπήρχε άμεση συνεδρίαση της Βουλής και να προχωρούσε ομόφωνα η Ελλάδα στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, στη συγκεκριμένη ομάδα των νησιών. Αυτό το αμυντικό και γεωοικονομικό τόξο που περίπου ταυτίζεται με το γνωστό σεισμικό. Ούτε ήθελα να πλειοδοτήσω, όπως έκαναν άλλοι, και να πω να γίνει η επέκταση παντού στο Αιγαίο Πέλαγος. Θα έρθει ο καιρός που θα μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα και το πως μπορεί να προχωρήσει.

Βλέπει όμως κανείς τι είδους Πολιτική Ελλάδα έχουμε που δεν έχει καμιά απολύτως θέση. Και όταν έχει θέσεις, άστα να πάνε. Μόνο επιδείξεις διακομματικής εθνικοφροσύνης, παλιού και νέου τύπου, βλέπουμε. Δεν έχει κάνει κάτι ούτε για τη θαλάσσια Ελλάδα ούτε για την Αγία Σοφία. Από τις 7 προτάσεις μας που δημοσιεύονται εδώ και καιρό αλλά και σήμερα {1} για τα μείζονα αυτά ζητήματα, δεν υιοθέτησε καμία. Ενώ μπορούσε να κάνει τόσα. Λες και προβλέπει διαφορετικά το δίκαιο της θάλασσας. Λες και είναι βάρος η Αγία Σοφία { PDF, Β΄ Έκδοση }.

Κατά τα άλλα, το πλεόνασμα από την επιτυχή άμυνα της ένστολης Ελλάδας στις ήπιες εισβολές στον Έβρο, δεν μένει ακέραιο αφού καταναλώνεται. Επίσης, ναι μεν υπάρχει η απόλυτη εμπιστοσύνη μας στον ένστολο στόλο του Αιγαίου, όμως ούτε και αυτό αρκεί. Αν ζούσε ο Θουκυδίδης θα έγραφε: “Νήες, στόλου πλήρεις, γαρ πόλις, όμως μετά της Βουλής”. Μόνο που αυτή σήμερα, όσο και χθες, είναι σαν να μην υπάρχει. Και αν δεν υπάρχει, θα χρειαστεί η δέηση για το Καστελόριζο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

{1} https://www.militaire.gr/agia-sofia-7-protaseis-gia-tin-epistrofi-sti-christianikotita-toy-naoy/
________

{*} Κείμενο από συνέντευξη του πρώην Βουλευτή Έβρου,