Του Γιώργου Ματζαρίδη
Αναβολικά, ευρεία έννοια που συγκαταλέγει στους κόλπους της, όλες εκείνες τις απαγορευμένες και καταστροφικές για την ανθρώπινη ύπαρξη ουσίες, που ορισμένοι αθλητές και αθλούμενοι χρησιμοποιούν με στόχο την βελτίωση των αθλητικών τους επιδόσεων και την δημιουργία ενός πιο <<ευπαρουσίαστου>> σώματος.
Οι ουσίες αυτές πράγματι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν θαύματα και μάλιστα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, όμως έχουν ένα τίμημα, όπως άλλωστε όλα τα πράγματα στην ζωή, ένα κόστος ευκαιρίας όπως θα έλεγε και ένας οικονομολόγος. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το τίμημα είναι βαρύ και πληρώνεται συνήθως μόνο μια φορά και πάντα στο τέλος της βραδιάς. Η υγεία λοιπόν ενός ατόμου που κάνει χρήση τέτοιων ουσιών κινδυνεύει σοβαρά. Καρδιοπάθειες, προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς, στυτική δυσλειτουργία και αλλοίωση των εξωτερικών φυσικών χαρακτηριστικών, είναι λίγα μόνο από αυτά που θα πρέπει να περιμένει κάποιος ο οποίος ασχολείται με το χόμπι των αναβολικών. Επίσης, ο πιθανόν πρόωρος χαμός ενός χρήστη τέτοιων ουσιών θα αποτελέσει έκπληξη για ελάχιστους. Τέλος γκρεμίζοντας τα όνειρα των ονειροπόλων, η χρήση για περιορισμένο διάστημα και η μετέπειτα διακοπή τους δεν μετριάζει τις συνέπειες, των οποίων τα αποτελέσματα προσμετρούνται αθροιστικά, προκαλώντας σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου .
Η βασική επιδίωξη του κάθε αθλητή και αθλούμενου θα πρέπει να είναι η βελτίωση της σωματικής του κατάστασης με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής του, επομένως οποιαδήποτε ενασχόληση με διάφορες ουσίες έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πρωταρχική του επιδίωξη. Έτσι ο δρόμος του φυσικού, κρίνεται ως ο μοναδικός για τον αθλούμενο και τον αθλητή που προσβλέπει στην βελτιστοποίηση της ζωής του.