Δημοσχάκης: Να ενταχθεί ο Έβρος στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
Κοινοβουλευτική παρέμβαση έκανε σήμερα (3/6) προς τον υπουργό εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης ζητώντας την ένταξη του Έβρου και της Σαμοθράκης στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το καλοκαίρι του 2020.
Με την επιστολή του αιτείται ο βουλευτής και υπογραμμίζει ότι ο Έβρος με τη Σαμοθράκη αποτελούν τον πυλώνα και την ασπίδα της Χώρας.
Επειδή διαθέτει εξαιρετικές ξενοδοχειακές υποδομές και σημεία μοναδικού προορισμού με φυσικό κάλος, είναι δίκαιο να τύχει ο ακριτικός νομός των προνομίων του κοινωνικού τουρισμού και της εσωτερικής στήριξης που συνιστά μία από τις ατμομηχανές της οικονομίας του.
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: Ένταξη του Έβρου στις πληττόμενες από το μεταναστευτικό περιοχές στα Προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού.
Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν στην λειτουργία του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για το καλοκαίρι του 2020.
Στόχος είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού σε μια χρονιά ειδικών συνθηκών λόγω της υγειονομικής κρίσης που έπληξε τόσο το τουριστικό προϊόν αλλά και την οικονομική ευχέρεια της ελληνικής οικογένειας που συνδέεται άμεσα με την δυνατότητα διακοπών.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός και λόγω της κατάστασης από τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο των προϋποθέσεων και όρων του Προγράμματος, αναφέρεται ρητά ότι εφόσον οι δικαιούχοι επιλέξουν τουριστικά καταλύματα στα νησιά του Β/Α Αιγαίου Μυτιλήνη, Χίος Σάμος, Κως & Λέρος πριμοδοτούνται ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων οι οποίες είναι διπλάσιες σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς (10 διανυκτερεύσεις αντί για 5).
Η ενίσχυση του τουρισμού στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου πραγματοποιείται με γνώμονα την ενίσχυση περιοχών που επλήγησαν από την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με δυσάρεστες κοινωνικές & οικονομικές συνέπειες αλλά και την μείωση της φήμης τους στην τουριστική εσωτερική κι εξωτερική αγορά.
Ο Έβρος υπήρξε διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχτηκε!
Το νησί της Νίκης η Σαμοθράκη την περασμένη χρονιά ήταν το 3ο στο Αιγαίο Πέλαγος που δέχθηκε μεταναστευτικές ροές σε σχέση με τα λοιπά νησιά!
Όμως οι απειλές από την γείτονα χώρα εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές και να σχετίζονται με τα ανατολικά μας σύνορα και τον Έβρο.
Ο Έβρος στο σύνολο του παραμένει στην πρώτη γραμμή του «πυρός» σε σχέση με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών!!
Το τουριστικό ρεύμα της περιοχής που σχετίζεται τόσο με τον οδικό τουρισμό από τις χώρες της Ν/Α Ευρώπης αλλά και με τουρίστες από την γείτονα Χώρα, δεν θα ανακάμψει παρά μόνο εάν ληφθούν μέτρα εσωτερικής στήριξης.
Συνεπώς θεωρώ απαραίτητο να συμπεριληφθεί ο Έβρος και η Σαμοθράκη στα μέτρα τουριστικής ενίσχυσης των περιοχών που επλήγησαν από την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες να επιλέξουν τον Έβρο.
Η πρωτεύουσα του Έβρου η Αλεξ/πολη καθώς και η Σαμοθράκη διαθέτουν όλες τις ξενοδοχειακές υποδομές, σημεία μοναδικού φυσικού κάλους, πλούσια γαστρονομία και παράδοση που θα πρέπει να αναδειχθούν προκειμένου να μην ταυτιστούμε με την εικόνα μιας υποβαθμισμένης κι επικίνδυνης ζώνης.
Υπογραμμίζω ότι όλος ο Νομός μας διαθέτει μοναδικούς προορισμούς που διακρίνονται για την μοναδικότητα και την ομορφιά τους, όπως το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς, παραποτάμιες περιοχές του Άρδα κλπ.
Αναμένω την θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημα το οποίο αποτελεί και αίτημα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των επαγγελματιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα του τουρισμού.
Τα Υπουργεία, οι Δημόσιες Υπηρεσίες & Φορείς που κοινοποιείται η παρούσα κοινοβουλευτική ενέργεια παρακαλούνται για την ενημέρωση & για τυχόν δικές τους πρωτοβουλίες!!