Για 5η συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) – Τοπική Επιτροπή Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην επιτυχή διοργάνωση ενημερωτικής δράσης (street action), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη. Η δράση που έλαβε χώρα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, μπροστά από το Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και τέλεσε υπό την αιγίδα της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της, πάνω από 20 μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν τους πολίτες, μοίρασαν φυλλάδια και συζήτησαν μαζί τους για τη σημασία του τακτικού προληπτικού ελέγχου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και περισσότερες από 200 σακχαρομετρήσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Η HelMSIC θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Διευθυντή του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Μαρτίνη Γεώργιο για την ευγενική παραχώρηση των υλικών, καθώς επίσης και τη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας για τη συνεργασία της.

 

Τι είναι η HelMSIC;

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (Hellenic Medical Students’ International Committee – HelMSIC) είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη πολιτικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής και σήμερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου εδράζεται Ιατρική Σχολή. Κύριος σκοπός της είναι οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής και η προώθηση της υγείας. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site www.helmsic.gr.