Το βραβείο «Κοινωνικού Αντικτύπου» στην Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ομάδα της «Εικονικής Επιχείρησης SSW» του ΓΕΛ Σουφλίου
Στα πλαίσια του προγράμματος δημιουργίας εικονικής επιχείρησης (Junior Achievement Greece) για την σχολική χρονιά 2019 -2020, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σουφλίου ίδρυσαν την επιχείρηση με ονομασία SSW (Soufli Silk Worms) και κατέλαβαν το βραβείο «κοινωνικού αντίκτυπου».
Η εικονική επιχείρηση SSW σε συνεργασία με τοπικούς επαγγελματίες από τον χώρο του μεταξιού και ακολουθώντας όλα τα βήματα δημιουργίας ενός προϊόντος από μετάξι, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν αδιάβροχου και αλέκιαστου μεταξωτού τραπεζομάντηλου που απευθύνεται σε ιδιώτες και επαγγελματίες.
Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη των παιδιών αφενός να γνωρίσουν μέσα από την επιχειρηματικότητα την παράδοση του τόπου τους και το βασικό προϊόν παραγωγής της περιοχής, αφετέρου να το εξελίξουν ώστε να συμβάλλουν μ’ αυτό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Η κατασκευή και η προώθηση αυτού του προϊόντος έχει σαν στόχο την ένταξή του στην κυκλική οικονομία, ώστε η χρήση του να αντικαταστήσει τα χάρτινα ή πλαστικά τραπεζομάντηλα των οποίων η συνεχής χρήση επιβαρύνει αδιάκοπα το περιβάλλον. Τόσο η κοπή των δένδρων για την παραγωγή χαρτιού, όσο και η μη ανακύκλωση του πλαστικού, συντελούν αφόρητα στην επιδείνωση της μόλυνσής του. Επιπροσθέτως, η χρήση σκληρών απορρυπαντικών στα πάνινα τραπεζομάντηλα είναι ακόμη ένας παράγοντας επιβάρυνσης. Αντίστοιχη αδιαβροχοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί και στα βαμβακερά υφάσματα, ωστόσο η παραγωγή της πρώτης ύλης αυτών επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του βαμβακιού, οδηγούν στην μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Απ εναντίας, το μεταξωτό αυτό προϊόν είναι παράγωγο της μεταξωτής ίνας του βομβυκίου του μεταξοσκώληκα, ο οποίος για την εκτροφή του χρειάζεται να διαθέτει ένα πεντακάθαρο και αμόλυντο περιβάλλον, τόσο στο χώρο εκτροφής όσο και στα φύλλα μουριάς με τα οποία σιτίζεται. Ως εκ τούτου, το προϊόν της επιχείρησης καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο για το μέλλον των επόμενων γενεών.
Η επιχείρηση επιδιώκει την αύξηση παραγωγικότητας με καινοτόμα προϊόντα και την προώθησή τους σε χώρους εστίασης και όχι μόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, οραματίζεται να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού στην περιοχή του Σουφλίου.
Η ιδέα αυτή αλλά και η ποιότητα του ίδιου του προϊόντος ενθουσίασαν την Επιτροπή Αξιολόγησης στην Εμπορική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις 28/2/2020 στη Θες/νίκη, με τη συμμετοχή 45 σχολείων κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία απένειμε το τιμητικό βραβείο «Κοινωνικού Αντικτύπου» στην ομάδα της εικονικής επιχείρησης SSW του ΓΕΛ Σουφλίου.
Στην εικονική επιχείρηση SSW συμμετέχουν οι μαθητές:
Αλεξούδης Άγγελος
Γκάζου Τριάδα
Δεμίρη Λαμπρινή
Κοντογιάννη Δωροθέα
Κουτσούλα Αναστασία
Κοτζά Μπεϊζά
Μιλκίδης Ευάγγελος
Μολά Χουσεϊν Ζεϊνέπ
Μούτλια Χριστίνα
Μουχταρίδης Αθανάσιος
Μουχταρίδου Έλλη
Μπαδιανούδη Αναστασία
Μπαλάτσης Δημήτριος
Μπέλλας Ιωάννης-Σταύρος
Παπαλιά Αγγελική
Πεχλεβάνη Δήμητρα
Σαϊτογλου Μπιλγκέ
Σιγάλας Ιωάννης
Τζιόρτα Ατιέ
Τριανταφυλλούδης Αριστογένης
Τσουτσουμάνος Ιωάννης
Χριστοφορίδης Νικόλαος
Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος ανέλαβαν οι καθηγητές: Ξανθοπούλου Ειρήνη, Κακαλή Αθανασία, Κάβουρας Παναγιώτης.
Ευγενικοί υποστηρικτές για τη συμμετοχή της ομάδας στην Εμπορική Έκθεση της Θες/νίκης και την κάλυψη μέρους των εξόδων είναι οι επιχειρήσεις:
Silk Line Μουχταρίδης,
Κρεαταγορά Μούτλια,
Κομμώσεις Ψύλλου,
Οικοδομικές εργασίες Ζηκίδης.