Του Γιώργου Ματζαρίδη
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξαπλώνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, επηρεάζοντας μας σε πολλούς τομείς της ζωής, ένας από αυτούς είναι και η άθληση. Με το βήμα ελεύθερο και ένα απεριόριστο κοινό ο καθένας έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει και να παρουσιαστεί, επηρεάζοντας έτσι το όποιο κοινό του, άλλοτε θετικά και άλλοτε όχι, με τους αθλούμενους να βρίσκονται συνήθως στην δεύτερη κατηγορία επιρροής.
Η παραπάνω άποψη εξηγείται εύκολα από την διαδικτυακή μας συμπεριφορά και το αντίκτυπό της στην πραγματική μας ζωή. Όλοι μας ακολουθούμε διάσημους αθλητές στα ΜΚΔ παρακολουθώντας την προσπάθεια τους, τις επιδόσεις τους και τις προπονητικές τους μεθόδους. Επιδόσεις που είναι ικανές να απογοητεύσουν τον απλό αθλούμενο, καθώς φαντάζουν τόσο εξωπραγματικές και απρόσιτες που δεν θα μπορούσε καν να τις διανοηθεί, αλλά και προπονητικές τακτικές που μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες γι’ αυτόν, καθώς το πιθανότερο είναι να τις χρησιμοποιήσει λανθασμένα. Στον ίδιο ρυθμό κυμαίνονται και οι λιγότερο δημοφιλής αθλητές οι οποίοι αποδεικνύονται περισσότερο επιβλαβείς, διότι στο μυαλό του απλού ανθρώπου εξισώνονται ευκολότερα με εκείνον, κάτι που είναι πιθανόν να επιφέρει μια εντονότερη τάση για προπονητική μίμηση, κάτι που είναι φυσικά μάταιο.
Επόμενη κατηγορία, οι συναθλούμενοι μας, άνθρωποι με παρόμοιες ικανότητες με εμάς που συνηθίζουν να δημοσιεύουν τα << κεκτημένα >> τους σε διάφορα ΜΚΔ, γεμίζοντάς μας με ένα αίσθημα στιγμιαίου στρες όταν τα πρωτοβλέπουμε και στην συνέχεια με μια τάση για αναγκαστική βελτίωση, δημιουργώντας μας με έμμεσο τρόπο άγχος και ένα αίσθημα κατωτερότητας, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με την αξία του αθλητισμού γενικότερα.
Τέλος, η πιο επικίνδυνη κατηγορία όλων, που δυστυχώς μέρα με την μέρα εξελίσσεται είναι οι αυτοαποκαλούμενοι προπονηταράδες του youtube. Την κατηγορία αποτελούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας που ασχολούνται εντατικά με την γυμναστική και πλασάρονται ως ειδήμονες, χωρίς όμως να έχουν καμία έγκριτη πιστοποίηση από κάποιο αρμόδιο φορέα. Έτσι καταλήγουν να ανάγουν την όποια εμπειρία τους σε γνώση, επιπλέον πολλές φορές έχουν ως απώτερο στόχο με αυτά που προβάλλουν να μας κατευθύνουν στην αγορά κάποιων <<απαραίτητων>> συμπληρωμάτων διατροφής, όπως αυτοί τα παρουσιάζουν. Ο ενστερνισμός όλων των παραπάνω, μπορεί να θέσει την υγεία μας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο, αλλά και να μας ωθήσει στην άσκοπη σπατάλη χρημάτων.
Σαν συμπέρασμα, τα όσα βλέπουμε στα ΜΚΔ δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν, ο καλός αθλούμενος και αθλητής λειτουργεί με βάση την προσωπική του εξέλιξη και όχι με βάση τους άλλους. Επίσης καλό θα ήταν, όποιος θέλει να αθληθεί συστηματικά, να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό, έτσι ώστε να αποφύγει κακοτοπιές που σίγουρα θα προκληθούν από την αμάθεια ή την ημιμάθειά του.