Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων ΕΝΦΕΣ υπό τον Αλκιβιάδη Στεφανή με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή – Σφοδρές οι αντιδράσεις των κομμάτων
Αιφνιδιαστική κίνηση για την δημιουργία του ΕΝΦΕΣ (Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων ) της κυβέρνησης, με την υπογραφή των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ.
Σύμφωνα με αυτήν, αποστολή η άσκηση ελέγχου και η επιτήρηση των συνόρων με χρήση προσωπικού και μέσων υπό ενιαία διοίκηση.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ήδη ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.
Σκοπός του ΕΝΦΕΣ όπως αναφέρει το armyvoice.gr είναι
η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιτήρησης και της ασφάλειας των συνόρων, η διεξαγωγή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ
η διεξαγωγή ελέγχων των θαλάσσιων και χερσαίων συνορων
συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ
υλοποίηση δράσεων αναφορικά με την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεταναστευτικού
Στον ΕΝΦΕΣ υπηρετούν:
Ένστολο και πολιτικό προσωπικό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του υπουργείο προστασία του πολίτη και του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.
Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων ΕΝΦΕΣ υπό τον Αλκιβιάδη Στεφανή
Δείτε ολόκληρη την τροπολογία κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Αιτιολογώντας την τροπολογία με την οποία εισάγεται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, υποστήριξε:
Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί της 20 Νοεμβρίου 2019 σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία του πλαισίου που θα στηρίξει το σχέδιο.
Περιλαμβάνει επτά άρθρα και τίθεται το πλαίσιο στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υπό τον εθνικό συντονιστή, προκειμένου να εφαρμόζεται το σχέδιο,και να ξεπερνιέται κάθε δυσκολία και εμπόδιο προς επίτευξη του αποτελέσματος, που δεν είναι άλλο από τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον έλεγχο και διαχείριση των προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.
Με το πρώτο άρθρο θεσπίζεται θέση εθνικού συντονιστή για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό των αρμόδιων φορέων στη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τις προσφυγικές ροές.
Με τα άρθρα 2-6 συνιστάται ενιαίος φορέας Επιτήρησης συνόρων με αποστολή την άσκηση συντονισμένου ελέγχου και επιτήρησης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της ελληνικής επικράτειας, με την χρήση προσωπικού υπό ενιαία διοίκηση και χωρίς να επηρεάζονται οι αρμοδιότητες που έχουν οι άλλες υπηρεσίες.