Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Σεμινάριο εκπαίδευσης αμπελουργών και οινοποιών για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου» που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 9 Νοεμβρίου στο Σουφλί στην αίθουσα του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού.

 

 

Σαράντα Αμπελουργοί και μικροί οινοποιοί του Κεντρικού και βορείου Έβρου εκπαιδεύτηκαν από τον Οινολόγο κύριο Γεώργιο Κοτσερίδη – καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Γεωπόνο κύριο Απόστολο Τζιμοτούδη (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Έβρου) και τον κύριο Κωνσταντίνο Κουζούκο Στέλεχος Ανάπτυξης της ΟΕΒΕΣ Έβρου. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων ήταν:

Προϊόντα Αμπέλου.
Χαρακτηριστικά οινοποιήσιμων ποικιλιών.
Κατηγορία οίνων.
Εγκατάσταση και διαμόρφωση Αμπελώνα.
Οινομποιήσιμες ποικιλίες Αμπέλου στο Αμπελουργικό διαμέρισμα Θράκης.
Συνιστώμενες & επιτρεπώμενες ποικιλίες αμπέλου στην Θράκη & Έβρου.
Ποικιλίες αμπέλου στο Σουφλίου.
Λευκή Οινοποίηση και Ερυθρά Οινοποίηση.
Οινοτουριστική ανάπτυξη της ΠΕ Έβρου και το πρόγραμμα Dionysos.
Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο τονίστηκε επίσης η αμπελουργική παράδοση του κεντρικού και βορείου Έβρου και η σημαντικότητα ύπαρξης τοπικών ποικιλιών όπως ο Καρναχαλάς, ο Μπουγιαλαμας, η Κερατσούδα, κλπ, ποικιλίες οι οποίες μπορούν να δώσουν ποιοτικούς οίνους και να αποτελέσουν θεμελιώδη στοιχεία στην διαμόρφωση ενός οινικού Βrand Name για την ΠΕ Έβρου.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Έβρου στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Developing Identity ON Yield Soil and Site»/DIONYSOS, Interreg Greece – Bulgaria, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι της Αμπέλου και του Οίνου Ο ΣΤΑΦΥΛΟΣ» και τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σουφλίου.