Μια για πάντα άλλαξε η σύγχρονη ιστορία της Ορεστιάδας.
Την Παρασκευή, συμπληρώνονται ακριβώς  20 χρόνια από την λειτουργία του πανεπιστημίου στην πόλη. Ήταν Δευτέρα 1η Νοεμβρίου του 1999 όταν ξεκίνησαν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας.
Τα δύο τμήματα, αυτό της Δασολογίας της Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κι αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης, υποδέχτηκαν την πρώτη χρονιά 250 φοιτητές, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα της πόλης.
20 χρόνια μετά, πολλά έχουν διαμορφωθεί, με το πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.
Κάθε χρονιά, περισσότεροι από 1200 φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα και μένουν στην πόλη προσφέρουν στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και εγγεγραμμένοι και στα δύο τμήματα, οι οποίοι δεν σπουδάζουν στην πόλη (όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια).
Το πανεπιστήμιο της Ορεστιάδας, μέρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει προσφέρει στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα, είτε μέσω μελετών, εργασιών, συνεδρίων, είτε μέσω των διακεκριμένων αποφοίτων του.
Από το τμήμα της Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αποφοιτήσει από το 2004 όπου έγινε η πρώτη ορκωμοσία μέχρι και σήμερα 1050 άτομα, ενώ από το τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων 550. Εκατοντάδες είναι και οι απόφοιτοι των μεταπτυχιακών τμημάτων και οι διδάκτορες.
Στα δύο τμήματα διδάσκουν καθηγητές πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους από την Ορεστιάδα, ενώ υπάρχουν και καθηγητές οι οποίοι συνεχίζουν το διδακτικό τους έργο εντός και εκτός Ελλάδας.

Η 1η Νοεμβρίου αναμφίβολα είναι μέρα σταθμός για την βορειότερη πόλη της Ελλάδας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και το τμήμα Δασολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εδώ.