Χόρτα και στην Αλεξανδρούπολη
Τραγική είναι η κατάσταση στον καλλικρατικό Δήμο της Αλεξανδρούπολης με τις σοβαρότατες ελλείψεις στους ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς του πρασίνου και της καθαριότητας. Αυτή την στιγμή, για το διευρυμένο Δήμο, με πληθυσμό περίπου 66.000 κατοίκους, υπάρχουν μόλις 17 μόνιμοι υπάλληλοι και 20 διμηνίτες για την καθαριότητα και το πράσινο, με αποτέλεσμα, οι πόλεις και οι οικισμοί του καλλικρατικού Δήμου να παρουσιάζουν μία προβληματική εικόνα, σε αρκετές περιπτώσεις. Ο καιρός ανοίγει, ο κόσμος βολτάρει, τα χόρτα «φουντώνουν». Είναι μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων που συμβαίνει κάθε χρόνο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά φέτος που κοντεύουμε να μπούμε στον Ιούνιο και σε αρκετά σημεία της Αλεξανδρούπολης τα χόρτα θυμίζουν ζούγκλα, ενώ τακτικά είναι τα παράπονα και για την καθαριότητα. Όπως λέει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Γιαννέλος, από τα τέλη του 2010, και με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, έληξαν οι συμβάσεις περίπου 70 εργαζομένων, με αποτέλεσμα ο νέος δήμος, από την Αλεξανδρούπολη ως και τις Φέρες, να έχει στη διάθεσή του ελάχιστους εργαζόμενους για τους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών», λέει ο κ. Γιαννέλος και συνεχίζει: «Έχουμε περίπου 17 μόνιμους και 20 διμηνίτες μόνο, την πληρωμή μάλιστα των οποίων δεν εγκρίνει ο επίτροπος, καθώς, όπως ενημερωθήκαμε, δεν παρείχαμε επαρκή αιτιολόγηση. Μάλιστα, το θέμα έχει σταλεί στον εισαγγελέα του ελεγκτικού συνεδρίου. Το θέμα είναι μεγάλο και οι κάτοικοι στις πόλεις και τους οικισμούς του νέου Δήμου μας, δικαίως, διαμαρτύρονται. Είναι όμως σοβαρές οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, από το να προσπαθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».
Η απάντηση Ντόλιου
Μιλώντας στη «Γ» ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, σημειώνει πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από λάθος του Δήμου.
«Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, δεν ζήτησε να προσλάβει συμβασιούχους διάρκειας 8 μηνών. Όπως είναι γνωστό, οι προσλήψεις διμηνιτών γίνονται με άλλες διαδικασίες, πιο γρήγορες, όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες. Αντιλαμβάνεστε ότι η καθαριότητα ενός Δήμου και η φροντίδα του πρασίνου είναι ανάγκες πάγιες, και όχι έκτακτες. Επομένως, ο Δήμος θα έπρεπε να είχε φροντίσει να ζητήσει συμβασιούχος 8 μηνών, κάτι που έπραξαν άλλοι δήμοι. Μάλιστα, είχαμε δώσει και αρκετές παρατάσεις στην προθεσμία για την υποβολή των εν λόγω αιτημάτων. Αυτή την στιγμή, ο επίτροπος δεν δίνει την έγκριση για τις 20 προσλήψεις διμηνιτών ακριβώς με το σκεπτικό που σας προανέφερα».
Σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, ο δήμος θα πρέπει, έστω και τώρα, να πάρει απόφαση μέσω του δημοτικού του συμβουλίου για προσλήψεις εποχιακών, στη συνέχεια να λάβει την έγκριση του κ. Σώκου και ακολούθως το υπουργείο να κινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις διαδικασίες πρόσληψης.
«Θα πρέπει και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όπως όλοι οι δήμοι, να λειτουργεί βάσει της νομιμότητας. Οι διμηνίτες επιτρέπονται μόνο για έκτακτες ανάγκες. Για ανάγκες πέρα του διμήνου, θα πρέπει να αξιοποιείται η ισχύουσα νομοθεσία για το εποχιακό προσωπικό», σημειώνει ο υφυπουργός.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στο πράσινο και την καθαριότητα δίνουν καθημερινά «μάχη» με σκουπίδια και αγριόχορτα… Είναι γεγονός ότι ορισμένοι συμπολίτες μας, έχουν πάρει μηχανήματα και έχουν καθαρίσει από νεκροταφεία μέχρι αυλές και πεζοδρόμια. Πέρα από αυτό, τουλάχιστον στην καθαριότητα, καλό θα είναι να αναλάβει και ο κάθε πολίτης την ευθύνη του και να μην επιβαρύνει την κατάσταση.
Κική Ηπειρώτου
Εφ. «Η Γνώμη»