Η Α΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και το Εργαστήριο Μοριακής Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης επελέγησαν μετά από διεθνή αξιολόγηση ως συντονιστές:
1) του διακρατικού ερευνητικού προγράμματος «BRIDGING» για τη μοριακή μελέτη της ανθρώπινης βρουκέλλωσης (μελιταίου πυρετού). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και 2 διεθνή ερευνητικά κέντρα της Γερμανίας. Το αντικείμενο του προγράμματος αφορά τον μελιταίο πυρετό, την κοινότερη βακτηριακή ζωονόσο παγκοσμίως και πολύ συχνή στην Ελλάδα, με σημαντικότατες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές δοκιμασίες για τη βρουκέλλωση και άλλες λοιμώξεις όπως η σαλμονέλωση, η φυματίωση κα. Διάρκεια προγράμματος 3 έτη με χρηματοδότηση για την Ελλάδα 350.000€.
2) του ερευνητικού προγράμματος CYTONET για την ανάπτυξη καινοτόμου μεθόδου για ταχεία διάγνωση και ορθολογική επιλογή εξατομικευμένης θεραπείας στα φλεγμονώδη νοσήματα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης: το Εργαστήριο Υπολογιστικής Φυσικοχημείας ΔΠΘ, η Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Τα αποτελέσματα του έργου θα αξιοποιηθούν για τη γρήγορη διάγνωση και θεραπεία σε καταστάσεις όπως: α) ο πυρετός αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, β) οι θρομβωτικές επιπλοκές φλεγμονωδών νοσημάτων, γ) η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα χρόνια ρευματικά νοσήματα. Διάρκεια προγράμματος 3 έτη, χρηματοδότηση για το ΔΠΘ 530.000€.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ