Στις ερωτήσεις του thraki Νεα, απαντάει η δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας και αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΟ Σούλα Μπαξεβανίδου. Η κα. Μπαξεβανίδου, στην συνέντευξή της, αφήνει αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ απευθύνει με τον δικό της τρόπο, πρόσκληση στους νέους επιστήμονες οι οποίοι κατάγονται από την Ορεστιάδα, να επενδύσουν στον τόπο τους.

 

Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία στο δημοτικό συμβούλιο;

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ορεστιάδας αισθανόμενη τεράστια ευγνωμοσύνη για την έως τώρα εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα το «βάρος» στην πλάτη μου και την ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μου, οπότε έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική τόσο στο λόγο όσο και στην πράξη. Άλλωστε, οι δημότες από εμάς τους 33 περιμένουν έργο ουσίας και όχι εντυπωσιασμούς και προσωπικές προβολές που όλοι ξέρουμε πού αποσκοπούν.

Παρατηρήσατε κάτι που σας έκανε εντύπωση; Κάτι που ενδεχομένως στη λειτουργία του θεσμού, το αντιλαμβάνονται μόνο όσοι είναι δημοτικοί σύμβουλοι;

Μου έχουν κάνει εντύπωση πολλά πράγματα. Ένα εξ αυτών, που μου έχει προξενήσει, ωστόσο, αρνητική εντύπωση είναι πως πολύ συχνά θέματα που κατατίθενται προς ψήφιση από τη συμπολίτευση, αυτομάτως θεωρούνται σαν κάτι κακό από την αντιπολίτευση και σωρηδόν καταψηφίζονται, χωρίς να γίνονται γόνιμες παρεμβάσεις. Μάλλον το να κατακρίνει κανείς είναι πολύ πιο εύκολο από το να προτείνει. Ωστόσο, όλοι μας πρέπει να πορευόμαστε με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μας και όταν πρόκειται για αυτό είναι απαραίτητο να παραμερίζονται οι όποιες διαφορές.

Μπορεί πραγματικά να προσφέρει μία δημοτική σύμβουλος ή ο ρόλος περιορίζεται στην ψήφιση και καταψήφιση θεμάτων; Μεταφέρετε προβλήματα, ιδέες, προτάσεις δημοτών;

Εξυπακούεται ότι ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζεται! Είναι όμως και συνάρτηση της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου ανάλογα με την θέληση του, ή την δυναμικότητα του. Άρα ο ρόλος του δεν περιορίζεται στο να σηκώνει το χέρι του ψηφίζοντας και μόνο, γιατί αυτό ορίζει η παραταξιακή πειθαρχεία. Ειλικρινά αν και δεν ήταν αναμενόμενο, όταν προτάθηκα προς το τέλος της τετραετίας ως σύμβουλος κατάλαβα ότι,αν,και ο χρόνος είναι περιορισμένος υπάρχουν πολλές ιδέες και προτάσεις για την καλυτέρευση των πραγμάτων τόσο για το δήμο όσο και για τους δημότες.

Είστε αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΟ. Ποιες οι προτάσεις σας για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης;

Αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό κεφάλαιο της αυτοδιοικητικής μου πορείας. Η ΔΗΚΕΠΑΟ είναι μια επιχείρηση που αναπτύσσει έντονη και πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία είναι ανοδική καθώς συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες πρωτοβουλίες και σχέδια. Είναι μια υγιής οικονομικά επιχείρηση, η οποία δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ορθή και συνεχή λειτουργία όλων των δομών της προς όφελος των Δημοτών, επιχορηγεί πληθώρα πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνουν πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι της περιοχής μας και σε πολλές περιπτώσεις συνδιοργανώνει μαζί τους δρώμενα τοπικού πολιτιστικού χαρακτήρα και όχι μόνο. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι προσφέρουν αξιόλογο έργο καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό προσφέροντας με μεράκι τις ιδέες και τις γνώσεις τους. Ο πολιτισμός είναι για όλους μας ένας από τους βασικότερους άξονες δράσης. Εξάλλου στον τόπο μας υπάρχει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που χάνεται σε βάθος χρόνου. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του λοιπόν καθώς και η μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί, το οποίο έζησε, μεγάλωσε στην Ορεστιάδα και σπούδασε σε άλλη πόλη. Να επιστρέψει στον τόπο του;

Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα, καθώς η νεολαία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στο οποίο οικοδομείται μια κοινωνία. Είναι το μέλλον κάθε τόπου, κάθε πόλης, κάθε χώρας. Λέγεται συχνά ότι δεν μπορεί κανείς να συμβουλεύσει τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα λόγω της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας. Ωστόσο, παρατηρούμαι συχνά ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι ,μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, τους όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν τη χώρα αλλά επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και έχοντας ως εφόδιο την άρτια επιστημονική εμπειρία, την εργατικότητα, το μεράκι και νέες ιδέες δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην επαρχία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Κάθε τοπική κοινωνία έχει ανάγκη δυναμικών και μορφωμένων νέων. Είναι εκείνοι που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.