Η διαχρονικότητα της Εγνατίας Οδού «φωτίστηκε» μέσα από τις εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Via Egnatia που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου υλοποίησε ένα τριήμερο πρόγραμμα δράσεων που περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας, επισκέψεις ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γαστρονομικές και μουσικοχορευτικές διαδρομές στο χρόνο και στο χώρο της Θράκης.
Την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη, τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «VIA EGNATIA: ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟN ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ» σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Πολυξένη Τσατσοπούλου – Καλούδη πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργήσει έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου τις ώρες 18:00 έως 23:00.
Το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ ο Πολιτιστικός Σ
ύλλογος «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ» Αλεξανδρούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χηλητών Μαύρης Θάλασσας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ», ο Λαογραφικός Μορφωτικός Όμιλος Φερών «ΟΡΦΕΑΣ», ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πέπλου και ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου «ΓΑΙΑ», μέλη και συνεργαζόμενοι φορείς της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, ταξίδεψαν τους παριστάμενους στη γαστρονομική παράδοση αιώνων, παρουσιάζοντας συνταγές και εδέσματα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μας κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ακούσματα που ακολουθούν τα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, από την Κωνσταντινούπολη έως τη Ρώμη. Κορυφαία στιγμή η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τίτλο «Περιπατητής» που συνέθεσε ειδικά για το 4ο Φεστιβάλ Via Egnatia ο μουσικός Μπάμπης Τσακαλίδης. Συμμετείχαν οι μουσικοί: Πέτρος Δούκας (κιθάρα), Πελαγία Χονδρού (φωνή), Νικόλαος Κατσούλης (φλάουτο), Τόλης Κουγιουμτζής (βιολί, σαξόφωνο, φωνή), Λίνα Παπατζίκη (κιθάρα), Θεοδόσης Κολγιώνης (μπουζούκι), Λητώ Τζίτζικα (τσέλο), Μπάμπης Τσακαλίδης (πλήκτρα).
Την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα περιελάμβανε περιήγηση και ενημέρωση στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης του Δήμου Αλεξανδρούπολης από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ με μια πρωτοποριακή παράσταση στο θέατρο ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ, όπου οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι – μέλη της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. παρουσίασαν χορευτικά σχήματα επενδυμένα με θεατρικά κείμενα, με αναφορές στην Αρχαία Εγνατία Οδό. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη συγγραφή των κειμένων είχε αναλάβει ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβόπουλος.
Όσοι βρέθηκαν στο θέατρο ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ απόλαυσαν τους μουσικούς Παντελή Παυλίδη και Βαγγέλη Κοντόπουλο υπό τους ήχους της αρχαίας Λύρας και του κοντραμπάσου αντίστοιχα, τον Σύλλογο Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης, τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο «Baila Conmigo», τον Μορφωτικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης «Ritmo De Arte», τον Λαογραφικό Μορφωτικό Όμιλο Φερών «ΟΡΦΕΑΣ», τη Λίτσα Ουλιανούδη στο τραγούδι, τους μουσικούς Δημήτρη Μπεζιργιαννίδη, Μιχάλη Ηλιάσκο, Βαγγέλη Δροσάκη, Σωτήρη Ιντζούδη, Φώτη Ντεφίδη, καθώς και τους μουσικούς από τον Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που παρουσίασαν το τραγούδι «Περιπατητής».
«Ευχαριστώ όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την επιτυχή διοργάνωση και υλοποίηση ενός πλούσιου σε δράσεις τριημέρου. Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επιλέγονται με περισσή προσοχή και προετοιμάζονται με κάθε λεπτομέρεια ούτως ώστε να τύχουν της μέγιστης διάδρασης με τους πολίτες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς ανανεώνοντας το πολιτιστικό ραντεβού για το 5ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και στον σκηνοθέτη Νίκο Ζερβόπουλο για την υποστήριξή τους στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της γαστρονομικής και μουσικής διαδρομής του Σαββάτου και της πρωτοποριακής παράστασης της Κυριακής, στην επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Πολυξένη Τσατσοπούλου – Καλούδη για την εξαιρετική ομιλία, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου για τις ξεναγήσεις, στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, καθώς και στους Μύλους Ουζουνόπουλου και το Ελαιοτριβείο ΚΥΚΛΩΠΑΣ, για την προσφορά αλευριού και ελαιόλαδου αντίστοιχα για την παρασκευή των εδεσμάτων που παρουσιάστηκαν το Σάββατο.