Της Κικής Ηπειρώτου

Πενήντα χρόνια πίσω –τουλάχιστον- έχει γυρίσει η εκπαίδευση στη χώρα μας και φυσικά και στο νομό μας. Οι μαθητές, όλων των τάξεων, καλούνται να κάνουν μάθημα δίχως βιβλία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και δίχως θέρμανση, καθώς η μνημονιακή πολιτική, σε συνδυασμό με μία σειρά από αστοχίες, παραλείψεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Είναι πολύ πρόσφατο αυτό που έζησαν οι μικροί μαθητές ενός νηπιαγωγείου της Αλεξανδρούπολης, από τα αρκετά που στεγάζονται σε πολυκατοικίες, όταν ο διαχειριστής αποφάσισε να κλείσει τα καλοριφέρ σε όλο το κτίριο, επειδή κάποιοι ενοικαστές δεν κατέβαλαν στην ώρα τους τα κοινόχρηστα! «Προσπαθούσαν με ένα αερόθερμο να ζεσταθούν τα παιδάκια», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης Φώτης Χαριτάκης.
Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά σε όλο τον Έβρο. «Η κατάσταση είναι δύσκολη σε πολλά σχολεία, όλων των βαθμίδων, και στο βόρειο Έβρο», λέει ο πρόεδρος της Β’ΕΛΜΕ Έβρου Χάρης Κουσινίδης στην εφημερίδα μας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Όσο «αγριεύει» ο καιρός, εκτός από το πρόβλημα των βιβλίων, έρχεται στην επιφάνεια και εκείνο της θέρμανσης, το οποίο αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία. Ένα από αυτά είναι και το 11ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης, γονείς και δάσκαλοι του οποίου, παρέστησαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ζητώντας να βρεθεί άμεσα μία λύση, προκειμένου να μην ξεπαγιάζουν άλλο τα παιδιά τους.
Στο θέμα είχε αναφερθεί άλλωστε νωρίτερα και η παράταξη του Σάββα Δευτεραίου, με ερώτηση που κατέθεσε στο προεδρείο, εκφράζοντας φόβους για τα αποθέματα πετρελαίο που είτε δεν υπάρχουν σε ορισμένα σχολεία είτε για το ότι επαρκούν μόλις και μετά βίας μέχρι τα Χριστούγεννα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε να συνταχθεί ένα αίτημα προς την κυβέρνηση ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να μην επιβαρύνει με ειδικό τέλος τα σχολεία και το ίδιο να ισχύσει και για τις φτωχές οικογένειες. Η δημοτική αρχή σημείωσε πως υπάρχουν ορισμένα χρήματα διαθέσιμα και θα φροντίσει άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα σε όποια σχολεία είναι εφικτό, δεδομένης και της απεργίας των τελωνειακών.
Στην πλέον δυσχερή θέση είναι οι εγκαταστάσεις που έκλεισαν την περσινή χρονιά δίχως σταγόνα πετρελαίου στις δεξαμενές τους. Αυτά τα σχολεία χρειάστηκε να περάσουν τα πρώτα κρύα του φετινού χειμώνα την περασμένη εβδομάδα δίχως πετρέλαιο. Ακόμη όμως κι έτσι, από τη μία οι απεργίες κι από την άλλη οι αλλαγές του Καλλικράτη, δημιούργησαν εμπόδια και στην προμήθεια του πετρελαίου. Πριν τη διοικητική μεταρρύθμιση, κάθε σχολείο είχε την επιτροπή του και τον τραπεζικό λογαριασμό του για τα λειτουργικά έξοδα που προέκυπταν κάθε χρονιά. Μετά τον «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στους δήμους, όπου συστάθηκε σε κάθε έναν, μία επιτροπή για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μία για τη δευτεροβάθμια, οι οποίες άνοιξαν έναν κοινό λογαριασμό σε μία τράπεζα, με υπολογαριασμούς για κάθε σχολείο. Σ’ αυτή ακριβώς τη διαδικασία, προέκυψαν καθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη γραφειοκρατία να εμποδίζει ακόμη και τα σχολεία που είχαν χρήματα στους προηγούμενους λογαριασμούς τους, να μην μπορούν να τα εκταμιεύσουν.
«Βεβαίως, πέρα από τις τράπεζες και το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν ευθύνες και στο δήμο», λέει ο κ. Χαριτάκης. «Είχαμε επισημάνει ότι θα έπρεπε αυτές οι διαδικασίες να είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Τώρα, πρέπει να τρέξουμε, ώστε μετά και το πέρας των απεργιών, να μπορέσουν τα σχολεία να προμηθευτούν άμεσα πετρέλαιο. Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι λογαριασμοί. Κι επίσης, η πρώτη δόση που δεσμεύτηκε για τη θέρμανση, είναι 160 χιλιάδες ευρώ, ποσό πολύ μικρό».

Εφ. «Η Γνώμη»