Της Κικής Ηπειρώτου

«Βουνά» από σκουπίδια στο κέντρο και τις γειτονιές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, λόγω της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Παρά το γεγονός ότι οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, δεν άφησαν την πόλη δίχως αποκομιδές για περισσότερο από μία εβδομάδα, σε αρκετά σημεία δημιουργήθηκε μία άσχημη εικόνα, ενώ με την άνοδο της θερμοκρασίας χθες, πέρα από την εικόνα, πρόβλημα δημιουργούσε και η μυρωδιά. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απεργία πιθανότατα θα έληγε χθες αργά το απόγευμα, κι έτσι από τα μεσάνυχτα, τα συνεργεία θα έβγαιναν στους δρόμους.
Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Αλεξανδρούπολης Κώστας Κασίδης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, έχουν φτάσει στα όριά τους από τις συνεχείς περικοπές και μειώσεις μισθών κι επιδομάτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «φοβούνται ακόμη και να υπολογίσουν ποιες θα είναι οι νέες αποδοχές τους, δεν ξέρουν αν θα το αντέξουν».
Οι εργαζόμενοι, χαιρετίζουν την στάση των πολιτών, οι οποίοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο δίκαιο αγώνα των υπαλλήλων του. Σε αντίθεση με άλλους δήμους, ο κ. Λαμπάκης, σύμφωνα με τον κ. Κασίδη, «έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη στο μυαλό του δημάρχου η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Πρόκειται για μία πρόταση, η οποία, αν ποτέ υλοποιηθεί, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλους τομείς, με μοναδικούς χαμένους τους δημότες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το ‘μάρμαρο’».
Πάντως, δεδομένων των παραπόνων αναγνωστών μας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα έξω από σχολεία της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Κασίδης σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι, που είναι ελάχιστοι, κάνουν ό,τι μπορούν. Κατάφεραν να μαζέψουν έξω από κάποιους παιδικούς σταθμούς και την Ακαδημία, αλλά δεν τα προλαβαίνουν όλα, λόγω της απεργίας».

Χαμός από τη λαϊκή
Όπως είναι γνωστό κι όπως έχουμε γράψει και φωτογραφίσει επανειλημμένως, μετά τη διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς κάτω από το φάρο, επικρατεί… χάος. Σκουπίδια, κούτες, χαρτιά, πλαστικά, φρούτα και λαχανικά που ξέφυγαν από πάγκους ή σακούλες, συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό. Κάθε φορά, μετά τη λαϊκή, υπάλληλοι του δήμου, φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου, όπου, να σημειωθεί, ότι από το καλοκαίρι λειτουργεί ως χώρος πάρκινγκ επί πληρωμή από ιδιωτική εταιρεία. Ωστόσο, χθες, λόγω της απεργίας, ο χώρος δεν καθαρίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιώτης που λειτουργεί το πάρκινγκ δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ότι δεν θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα για το χώρο, προκειμένου να βρεθεί κάποια άλλη λύση άμεσα. Έτσι, τα σκουπίδια, με το παραμικρό αεράκι, προβλέπεται ότι θα καταλήξουν, πού άλλου; Στη θάλασσα…