βραδινή βολή στρατούΓράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Το ερώτημα ποιοι κερδίζουν από την ένταση στα ελληνοτουρκικά, προκύπτει άμεσα το τελευταίο διάστημα, από την ένταση που  βαίνει αυξανόμενη στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Και κερδισμένοι υπάρχουν και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Αν ρίξουμε μια ματιά ανατολικά, αυτός που προφανώς έχει να ωφεληθεί είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχοντας συμπράξει με τους εθνικιστές γκρίζους λύκους του Μπαχτσελί, γνωρίζει ότι αν σηκώνει ψηλά τις εθνικιστικές κωρώνες θα στρέψει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων μακριά από την λίρα που διολισθαίνει ραγδαία, και θα έχει ελπίδες να γυρίσει το όχι και τόσο θετικό κλίμα ενόψει των εκλογών του 2019.

Όσον αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή, τίθεται σαφώς το θέμα ποιοι έχουν να κερδίσουν πολιτικά οφέλη από την ρητορική της κλιμάκωσης.

Όταν ψάχνουμε να βρούμε ένα σκάνδαλο η βασική συμβουλή είναι «follow the money» (ακολούθησε το χρήμα).

Όταν προσπαθούμε να διερευνήσουμε εάν είναι πραγματική μια κλιμάκωση ή εάν είναι εθνικιστικής ρητορικής, η απάντηση είναι «ακολούθησε τις ψήφους»!

Ποιος έχει να κερδίσει;
Η διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και στην πατριδοκαπηλία είναι ότι ο πατριωτισμός αφορά το συμφέρον της χώρας ενώ η πατριδοκαπηλεία αφορά την ρητορική κινητοποίηση του συμφέροντος της χώρας για την ικανοποίηση προσωπικών ή πολιτικών ωφελειών.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία;
Τι άλλο από πατριδοκαπηλία είναι να εξάπτονται τα πάθη του κόσμου και να ενσταλάσσεται φόβος στον κόσμο για να γίνεται π ολιτικό παιχνίδι;
Και υπόλογοι δεν είναι μόνο τα αφεντικά, είναι και τα παπαγαλάκια…..
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο armyvoice.gr