Το διαβητικό πόδι αποτελεί σήμερα μια από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς σχετίζεται με τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα σε διεθνές επίπεδο!

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι το 25 % των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα  έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.), σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνει τη 10η Πανελλήνια Διημερίδα με θέμα «Διαβητικό Πόδι – Έλκη στα Κάτω Άκρα – Πρόληψη Ακρωτηριασμών», στις 21 – 23 Οκτωβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη (ξενοδοχείο THRAKI PALACE). Επιπλέον, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ειδική εκδήλωση για το κοινό, με στόχο την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των ελκών των κάτω άκρων.  

Με την ευκαιρία διοργάνωσης της Διημερίδας, για όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις επιπλοκές του διαβητικού ποδιού και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους θα σας ενημερώσουν ο Πρόεδρος της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» κ. Χρήστος Μανές, ο Γ. Γραμματέας της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» κ. Νικόλαος Τεντολούρης και ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Β’ Παθολογική Κλινική, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Νικόλαος Παπάνας  σε συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011, ώρα 12:00, στο ξενοδοχείο Thraki Palace (4ο χλμ. Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης, 68100 Αλεξανδρούπολη, Τηλ.: 25510 – 89100).