Ζάχαρη2Βέβαιος για τη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας και την καλλιέργεια τεύτλων στον Έβρο, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Παναγιώτης Καραχάλιος, ο οποίος αν και δεν έκανε κάποια δήλωση, ζήτησε να μεταφερθούν τα παραπάνω από την εκπομπή 7ημέρες+ της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο Γιάννη Τομαδάκη.
Ο κ. Καραχάλιος ερωτήθηκε και του ζητήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, με αφορμή την αποκάλυψη για αλλαγή στα θέματα ημερήσιας διάταξης του τελευταίου διοικητικού συμβούλιο της βιομηχανίας (διαβάστε εδώ), δε θέλησε όμως να κάνει κάποια δήλωση και αρκέστηκε να πει ότι η τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο θα υπάρξει και φέτος.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», υποστήριξε ότι στόχος για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι το επόμενο διάστημα να βρεθεί το κατάλληλο σχήμα και ενδεχομένως να υπάρξουν και στρατηγικές συνεργασίες με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού, έτσι ώστε να εισρεύσει και νέα ρευστότητα στην επιχείρηση και να μπορέσει αυτή να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί, ενώ δήλωσε:
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες έχει γίνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να σταθεί στα πόδια της η βιομηχανία. Στις αρχές του 2015 κανένα από τα εργοστάσια της ΕΒΖ δεν λειτουργούσε. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλα δύο στη Σερβία. Οι παραγωγοί αγρότες ήταν για δύο καλλιεργητικές περιόδους απλήρωτοι. Τώρα γίνεται μία συστηματική προσπάθεια, σε συνεργασία και με την πιστώτρια τράπεζα, για την πλήρη εξόφλησή τους, εγκαίρως, για να ξεκινήσει και η νέα περίοδος. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα».
Παρατήρησε, δε, πως η περίπτωση της ΕΒΖ «συμπυκνώνει πολλά από τα προβλήματα του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο κυριάρχησε στη χώρα για δεκαετίες –και πριν από την κρίση», ενώ «πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία είχε διεθνή παρουσία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό το οποίο επικράτησε για πολλά χρόνια ήταν η χρησιμοποίηση, η εκμετάλλευση αυτής της πολύ σημαντικής βιομηχανίας για μικροκομματικούς σκοπούς και για λόγους, οι οποίοι δεν συνδέονται με την παραγωγική της δραστηριότητα».