Το εξαιρετικό βιβλίο της καθηγήτριας ιστορίας στο τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου «Τα χρώματα της βίας στη Δυτική Μακεδονία 1941-1944», παρουσιάζεται την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Μάλλιαρης Παιδεία (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα).
Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:
Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής τμήματος βαλκανικών και σλαβικών σπουδών ΠΑΜΑΚ
Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής τμήματος βαλκανικών και σλαβικών σπουδών ΠΑΜΑΚ
Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής επίκουρος καθηγητής τμήματος βαλκανικών και σλαβικών σπουδών ΠΑΜΑΚ
και η συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο αναφέρουν για το βιβλίο:
Σκοπός του βιβλίου είναι η αποτύπωση και η ερμηνεία των αποχρώσεων της βίας που εκδηλώθηκε την κατοχική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία, με σημεία χρώματα της βία Ηλιάδου Τάχουαναφοράς τις συνθήκες κατοχής, την αντίσταση, τις εθνοτικές συγκρούσεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις. Ως «βία» μάλιστα δεν νοούνται μόνο οι δολοφονίες, αλλά και οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις, τα αντίποινα, η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ο στρεβλός επισιτισμός, και άλλα ανάλογα φαινόμενα. Γιατί η βία σε όλες τις εκφάνσεις της αποτελεί ιστορικό γεγονός, η νομιμότητα του οποίου απορρέει από την αντίληψή μας για τη νομιμότητα του κράτους ως θεσμού που την ασκεί ή εναντίον του οποίου τα υποκείμενα της βίας επαναστατούν. Και άρα, στην περίπτωσή μας, η νομιμοποίηση ή η καταδίκη της βίας που ασκήθηκε την περίοδο της κατοχής από τη μια ή από την άλλη πλευρά προϋποθέτει πρώτιστα την απάντηση στο ερώτημα ποιανού το συμφέρον υπηρετούσε το κατοχικό κράτος, το συμφέρον των κατακτητών ή αυτό των πολιτών. Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι, κατά τη γνώμη μας, η δυναμική της κατοχικής περιόδου, ειδικά σε ό,τι αφορά στη Δυτική Μακεδονία, επιτάσσει την εκ προοιμίου καταγγελία όλων των πολιτικών προθέσεων που μπορεί να ελλοχεύουν πίσω από την έρευνα.

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μητέρα δύο παιδιών. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μέρες της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη (2013), Από τη Βάρκιζα στο Μπούλκες (2014), Αγάπη ή Τζιχάντ (2016) ενώ έχει συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Η Δυτική Μακεδονία: Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα (2014).