Λιμάνι ΑλεξανδρούποληςΈνα λάθος ως προς την προέλευση της ονομασίας της πρωτεύουσας του Έβρου, αποτέλεσε πολιτικό επιχείρημα του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Το λάθος, αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, αναφερόμενος σε μία συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στα Σκόπια, πριν από δύο χρόνια. Ο κ. Κοτζιάς είπε χαρακτηριστικά:
«Τους εξήγησα ότι όταν πάω στην Αίγυπτο και μία πόλη λέγεται Αλεξάνδρεια και εμείς έχουμε μία πόλη, που είναι λόγω του Αγίου, δεν είναι λόγω του Μεγάλου Αλεξάνδρου Αλεξανδρούπολη, δεν παρεξηγιόμαστε διότι κανείς στην Αίγυπτο δεν μας λέει ότι αφού έχουμε την Αλεξάνδρεια μας ανήκει και η Αλεξανδρούπολη».

Η Αλεξανδρούπολη, δεν οφείλει την ονομασία της ούτε σ Μέγα, ούτε σε Άγιο, αλλά στον βασιλιά Αλέξανδρο τον Α, ο οποίος την επισκέφτηκε μετά την απελευθέρωση της. Η πόλη της Αλεξανδρούπολης, απελευθερώθηκε χάρη στις μάχες του ελληνικού στρατού, υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μαζαράκη – Αινιάν, προτομή του οποίου υπάρχει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου (παραλιακή).

Ακούστε το απόσπασμα στο 1:21:02 ΕΔΩ.