Τομαδάκης φωτοΗ επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν στη Θράκη, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.
Προφανώς ο κ. Ερντοάν έχεις του λόγους για να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Ελληνικής Θράκης, προφανώς η ελληνική κυβέρνηση έχει τους λόγους της για να επιτρέψει την επίσκεψη αυτή. Συνήθως στην πολιτική, κάτι δίνεις, κάτι κερδίζεις, κάπου πιστεύεις ότι κερδίζεις, ακόμη κι αν δεν κερδίζει καμία μεριά.
Οι πολιτικές αναλύσεις εκατοντάδες. Σενάρια, σκέψεις, σοβαρές, επιφανειακές.
Θρακιώτες, αντιδρούν, θρακιώτες αναμένουν την επίσκεψη. Στη μέση όμως είναι οι καθημερινοί πολίτες. Ανάμεσα στους θερμόαιμους κάθε πλευράς.

Ακραίοι μειονοτικοί και ακραίοι από κάθε πλευρά, έχουν τους λόγους τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Ο κ. Ερντοάν θα παίξει σ’ όλα τα ΜΜΕ της χώρας του, θα εμφανιστεί ως προστάτης, ως μπροστάρης, ως Ερντοάν που δεν τον σταματάει τίποτα.
Προφανώς έχει συμφωνήσει σε πολλά με την ελληνική κυβέρνηση, προφανώς και θα σεβαστεί αυτά που έχει συμφωνήσει, καθώς έχει μεγάλη ανάγκη τη στήριξη της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Προφανώς αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι περισσότερο αδύναμη απ’ ότι ήταν πριν από τρία χρόνια. Αυτά όμως αλλάζουν από μέρα σε μέρα, καθώς μία μεγάλη συμφωνία μεταξύ κρατών, μία συμφωνία οικονομικών συμφερόντων, μετατρέπει και πάλι την Τουρκία σε δυνατό παίκτη της περιοχής και παράλληλα σε εξαιρετικά κακό γείτονα.

Αυτό που με φοβίζει, δεν είναι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, ούτε η δυναμική που αναπτύσσεται εναντίον της επίσκεψης αυτής. Αυτά που με φοβίζουν, είναι η υπερπροβολή της επίσκεψης και μία προβοκάτσια. Μία προβοκάτσια που μπορεί να έρθει από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά όχι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, αλλά αργότερα, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης.  Όσο καλό κι αν είναι το κλίμα στην Αθήνα, όσες συμφωνίες κι κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Ερντοάν, τίποτα από αυτά δε θα ισχύσει αν στη Θράκη, γίνει μία λάθος κίνηση. Και η λάθος κίνηση, δεν είναι μία εμπρηστική δήλωση, δεν είναι η εμφάνιση μίας τούρκικης σημαίας ή μία διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παρουσία Ερντοάν στη Θράκη. Αυτά αν γίνουν, θα έχουν συγκεκριμένο στόχο και αποδέκτες.

Μία λάθος κίνηση από οποιαδήποτε πλευρά η οποία θα εκπορεύεται από ψευτοεθνικισμούς πρέπει να αποφευχθεί.

Ας ελπίσουμε ότι και ο Ερντοάν και όσοι συμφωνούν ή διαφωνούν μαζί του, θα κινηθούν σε υψηλού πολιτικού επιπέδου πλαίσιο. Ας ελπίσουμε, αυτοί που συμφώνησαν να επισκεφτεί την Θράκη ο Τούρκος πρόεδρος, να μη μετανιώσουν για την απόφασή τους.

Γιάννης Τομαδάκης