δικαστήριο ΟρεστιάδαςΣε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν δύο αγρότες οι οποίοι συμμετείχαν στο μπλόκο του Θουρίου
. Οι αγρότες οδηγήθηκαν την Παρασκευή σε δίκη στο μονομελές πλημμελειοδικείο ο Ορεστιάδας και την υπεράσπισή τους, είχε αναλάβει με δικηγόρους ο δικηγορικός σύλλογος Ορεστιάδας.
Οι αγρότες κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών, καθώς στην αρχή του μπλόκου, τον Ιανουάριο του 2017 είχαν κλείσει το δρόμο. Οι αγρότες και οι συνήγοροί τους, τόνισαν ότι το κλείσιμο του δρόμου έγινε επειδή δεν υπήρχε φωτισμός, καθώς είχαν χαλάσει το φώτα του κόμβου και η αστυνομία οδηγούσε τα οχήματα από την παλιά εθνική οδό, για να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Τόνισαν ότι δεν υπήρχε καμία ουσιαστική καθυστέρηση για τους οδηγούς, καθώς ο παλιός δρόμος είναι παράλληλος με τον κάθετο άξονα κι ότι οι οδηγοί δεν καθυστερούσαν παρά ένα με δύο λεπτά. Παράλληλα τονίστηκε ότι μόλις αποκαταστάθηκε ο φωτισμός ο δρόμος άνοιξε.
Μάλιστα οι συνήγοροι υπεράσπισης υπογράμμισαν ότι ο δρόμος έκλεισε από τις 19:00 έως τις 6:00 το πρωί, δηλαδή λιγότερο από 12 ώρες με τον δικηγόρο Βαλάντη Παντσίδη να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κινητοποίηση έγινε με τέτοιο τρόπο που δίδαξε πως πρέπει να γίνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις».
Νωρίτερα τόσο ο κ. Παντσίδης όσο και Χάρης Πάντζος, ο οποίος ήταν ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης ζήτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες γιατί οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους σε μία διαμαρτυρία προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Η εισαγγελέας ζήτησε από τους κατηγορούμενους να αναφέρουν ονόματα εκπροσώπων συλλόγων που τους συμπαραστάθηκαν, με τους κατηγορούμενους να αναφέρονται σε συλλόγους. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής τους οι συνήγοροι υπεράσπισης υπογράμμισαν ότι ο δικηγορικός σύλλογος, η ΕΛΜΕ, το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας και άλλοι φορείς στάθηκαν στο πλευρό των αγροτών.
«Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, διατρανώνει ότι η τοπική κοινωνία στήριξε. Όλοι ήμασταν στα μπλόκα», ανέφερε ο κ. Πάντζος.
Τελικά το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο αγρότες σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή, απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση των αγροτών, συναδέλφων τους που βρέθηκαν στο ακροατήριο, αλλά και των συνηγόρων τους. Οι δύο αγρότες κατέθεσαν έφεση.