ΑνδρουλάκηςΓια την αναγέννηση της παράταξης και τη δημιουργία ενός θεσμικού κόμματος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόσο στο ραδιόφωνο του Σκάι και τον Παύλο Τσίμα όσο και στο ραδιόφωνο του Alpha και την Γιάννα Παπαδάκου.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στο β΄ γύρο για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για προσέλευση του κόσμου την Κυριακή τονίζοντας ότι θα έρθουν πάνω από 150 χιλιάδες. «Να πάρουμε τη σκυτάλη από τη μαζική συμμετοχή της πρώτης Κυριακής και να συνεχίσουμε και τη δεύτερη με ισχυρή πολιτική ανανέωση της παράταξης και μια ενότητα πραγματική κι όχι ενότητα εξουσίας. Πιστεύω αυτά είναι τα μηνύματα του λαού που πρέπει με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια να τα διαβάσουμε και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πρακτικές την επόμενη μέρα οι οποίες θα δίνουν προοπτική στην παράταξή μας», ανέφερε στην Γ. Παπαδάκου.

Για την επόμενη ημέρα του νέου φορέα είπε στον Σκάι ότι «στο ιδρυτικό μας συνέδριο που θα είναι δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, θα βάλουμε όλα τα ζητήματα, θα πάρουμε μια απόφαση διότι αυτοί που ήρθαν οι 210 χιλιάδες δεν είναι κλακαδόροι. Είναι άνθρωποι συνιδρυτές στη νέα αυτή προσπάθεια. Πρέπει να τους ακούσουμε και στο ιδρυτικό συνέδριο για το πώς θα είναι η μορφή του ενιαίου φορέα.»

Και συνέχισε: «Η αγωνία μου είναι να διευρύνω τα όρια της παράταξης. Να ενώσω και να ανανεώσω πολιτικά την παράταξή μας για να μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας και να είναι ο πραγματικός στρατηγικός αντίπαλος της ΝΔ.
Εάν προχωρήσουμε με ένα θεσμικό κόμμα οποίο θα λειτουργήσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα σέβεται τα μέλη του, θα λειτουργεί με διαφάνεια στα οικονομικά του, με διαφάνεια στον τρόπο λήψης απόφασης, να έχει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, με καθαρές λύσεις, καθαρές προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, της δημοκρατίας, των θεσμών και της εξωτερικής πολιτικής, πιστεύω ότι αυτό το κόμμα μπορεί να πρωταγωνιστήσει απέναντι σε αυτό που θέλει να εκφράσει σήμερα την Κεντροαριστερά που δεν μπορεί».
Στην ερώτηση του Π. Τσίμα για το πώς θα γίνει αυτό είπε: «Αν δείτε όλα τα σοβαρά σοσιαλδημοκρατικά κράτη, έχουν τέτοιες δομές που υπάρχουν ισχυρά αντίβαρα απέναντι στις ηγεσίες. Στην Ελλάδα μόνο έχουμε το φαινόμενο το κράτος να είναι λάφυρο του πρωθυπουργού, το κόμμα να είναι λάφυρο του αρχηγού. Στα ευρωπαϊκά κράτη τα κόμματα έχουν αντίβαρα. Μπορεί ένα μέλος να βρει το δίκιο του, μπορεί να βάλει μια ατζέντα στην πολιτική διαδρομή του κόμματος, υπάρχουν αμφίδρομες διαδικασίες τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κι αυτό είναι πρόβλημα και της δημοκρατίας μας. Δηλαδή ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα του πώς λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ. «Είπε μεγάλα ψέματα στον ελληνικό λαό, τον εξαπάτησε, συνεχίζει την κουλτούρα του πελατειακού κράτους και πάνω από όλα επέλεξε στρατηγικά ως alter ego του κ. Τσίπρα, τον Καμμένο. Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής κυβέρνησης. Σ’ αυτή την εικόνα αντιδρά ο προοδευτικός κόσμος της χώρα που δεν μπορεί να αντέξει την υπερφορολόγηση. Δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτό τον εθνολαϊκισμό και μια συντηρητική ματιά των πραγμάτων.

Το 2015 ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μια οικονομία με πολύ χαμηλά ελλείμματα. Το 2009 η παράταξή μας παρέλαβε μια οικονομική καταστροφή με έλλειμμα 36 δις. Ο κ. Καραμανλής πήρε μια οικονομία με έλλειμμα 3,5 %, εμείς παραλάβαμε μια δημοσιονομική καταστροφή. Αυτή την αλήθεια πρέπει να πούμε στους πολίτες».

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές της Κυριακής τονίζοντας: «Ζητώ από τους προοδευτικούς πολίτες μαζική συμμετοχή. Κάναμε ένα ηχηρό πρώτο βήμα και την Κυριακή αναγεννάται η παράταξή μας».