Καταγγελίες για υποβάθμιση υλικών από τους νεφροπαθείς του ΠΓΝΑ
Της Ιωάννας Παρασχάκη
«Κινδυνεύει η ζωή μας» υποστηρίζουν οι ασθενείς του Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και με επιστολή τους, τόσο προς το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Νίκο Ραπτόπουλο, όσο και προς το υπουργείο Υγείας, τονίζουν, πως τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την περίπτωσή τους είναι ακατάλληλα και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. «Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος και στην Ευρώπη» απαντά ο κ. Ραπτόπουλος, ο οποίος προσθέτει πως «ασκείται απαράδεκτη ψυχολογική βία στους ασθενείς για θέματα που έπρεπε να λύνονται εντός του νοσοκομείου»
Τι λέει η επιστολή των ασθενών του Τεχνητού Νεφρού…
Υπογράφοντες επιστολή, ασθενείς του Τμήματος Τεχνητού Νεφρού του ΠΓΝΑ αναφέρουν τα εξής:
«Εκπροσωπώντας τους ασθενείς της μονάδος του Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και σε συνέχεια του διάολου που είχαμε πριν από 10 ημέρες σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή θέλοντας να σας δώσουμε την ευκαιρία να δείτε με περισσότερη προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτησή μας και άφορουν στα αναλώσιμα υλικά που προμηθεύεται τώρα τελευταία το Νοσοκομείο για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης (βελόνες παρακέντησης και φίλτρα)
Στο διάστημα που έγινε χρήση των βελονών που παραγγέλθηκαν παρατηρήθηκαν όπως σας γνωστοποιήθηκε από το Δντη της κλινικής κο Βαργεμέζη, τους γιατρούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό αρκετά προβλήματα που έχουν σχέση με την διαδικασία παρακέντησης της αγγειακής προσπέλασης ασθενών της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Κύριε διοικητά που έχετε και την ιδιότητα του γιατρού η αγγειακή προσπέλαση των ασθενών υπό αιμοκάθαρση είναι το λεπτό σημείο στο οποίο στηρίζεται η ζωή μας. Για το λόγο αυτό δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση με γνώμονα την μείωση του κόστους και συνέπεια την δική μας ταλαιπωρία με επιπλέον χειρουργεία και επώδυνες καταστάσεις. Σας καθιστούμε υπεύθυνο επειδή η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής που θα έχουμε εμείς οι νεφροπαθείς, και εντέλει στην ίδια μας τη ζωή. Σας λέμε ότι άμεσα μπορεί να επιτυγχάνεται κάποια μείωση κόστους όμως μακροχρόνια ο ασθενής θα κοστίσει περισσότερο στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού δεν θα έχει καλή κλινική κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Σας πληροφορούμε επίσης, από τις προσωπικές μας εμπειρίες ότι μείωση κόστους έχουμε όταν έχουμε καλή ποιότητα ζωής μπορούμε να αυτοεξυπηρετούμαστε και γενικότερα να εντασσόμαστε στο κοινωνικό σύνολο και να είμαστε παραγωγικοί. Εκτός αν η πολιτική σας είναι οι νεφροπαθείς να κάνουν αιμοκάθαρση με κατανάλωση υλικού αμφιβόλου ποιότητας και όσου αντέξουν… αντέξουν.
Στη συζήτησή μας είχατε αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση να αλλαχθούν τα φίλτρα αιμοκάθαρσης κάτι το οποίο δε βρίσκει σύμφωνους ούτε το ιατρικό προσωπικό της μονάδας και κυρίως ούτε εμάς τους ασθενείς. Η προσπάθεια αλλαγής τους έχει απώτερο σκοπό την μείωση του κόστους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών.
Όπως γνωρίζετε το φίλτρο είναι φάρμακο και το φάρμακο χορηγείται από τον γιατρό για την θεραπεία του ασθενή. Ο δε γιατρός, ορκίστηκε να παρέχει την καλύτερη δυνατή υγεία στον ασθενή του. Εδώ όμως δεν συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που έρχεστε εσείς και το υπουργείο υγείας θέλοντας να υποδείξετε στο γιατρό ποιο φάρμακο πρέπει να χορηγήσει στον ασθενή με το πρόσχημα του κόστους.
Εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα: ‘Αν θέλουμε ασθενείς με την καλύτερη δυνατή υγεία χωρίς έκτακτες αιμοκαθάρσεις νοσήλευα στο νοσοκομείο πολυφαρμακία τότε δεν επιβάλλεται ο γιατρός να αποφασίζει ποια μεμβράνη αιμοκάθαρσης θα συστήσει στον κάθε άρρωστο νεφορπαθή;
Εμείς, ως ασθενείς θα παλέψουμε με όποιο τρόπο και μέσο έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής διότι θέλουμε «Ζωή στα Χρόνια» Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση χρειάζεστε και προπαντός την έγγραφη απάντησή σας».
Η θέση του διοικητή του ΠΓΝΑ
«To υπουργείο υγείας έκανε διαγωνισμό για το υλικό αυτό για όλη την Ελλάδα και οι βελόνες χρησιμοποιούνται για το σύνολο της χώρας για τους νεφροπαθείς. Από άλλα νοσοκομεία δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες, ούτε υπήρξε κανένα πρόβλημα εκτός από το δικό μας. Γνωρίζω μόνο τη διαμαρτυρία των δικών μας νεφροπαθών, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τις ίδιες βελόνες. Εάν υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη από τους γιατρούς πως υπάρχουν κίνδυνοι από τις βελόνες τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το υπουργείο. Υπάρχει σχετική επιστολή του κ Βαριεμέζη την οποία έχουμε αποστείλει στο υπουργείο. Εκεί επιτροπή του υπουργείου θα ελέγξει τη διαμαρτυρία και την επιστολή» τονίζει μιλώντας στη «Γ» ο κ. Ραπτόπουλος.
Στην ερώτησή μας για την αρνητική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί προς τους ασθενείς ο Διοικητής απαντά: «τέτοια θέματα δεν πρέπει να λύνονται στα Μ.Μ.Ε. Θέματα επιστημονικά ιατρικά θα πρέπει να λύνονται μέσα στο νοσοκομείο, γιατί δημιουργούμε άγχος και ένταση στους ασθενείς που για μένα είναι ότι χειρότερο για έναν νεφροπαθή. Είναι λογικό οι άνθρωποι αυτοί να ανησυχούν, Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι ασθενείς, οι οποίοι αυτή την περίοδο υφίστανται μια ψυχολογική βία και ήδη βρίσκονται σε Γολγοθά».
Εφ. «Η Γνώμη»