Το κοινό του Έβρου και της Καταλονίας
Η Ισπανία σπαράζεται από τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Καταλονία με ερώτημα την ανεξαρτησία ή όχι της από την Ισπανία. Ισπανοί αστυνομικοί, επιτέθηκαν σε πολίτες που ανέμεναν να ψηφίσουν, πήραν κάλπες και ψηφοδέλτια, όμως το δημοψήφισμα συνεχίστηκε με την Ισπανική κυβέρνηση να μην το αναγνωρίζει.
Ο Έβρος και η Καταλονία, έχουν ένα κοινό. Έχουν από έναν ποταμό με το ίδιο όνομα και δεν είναι άλλος από τον Έβρο.
Οι μαθητές γυμνασίου, τον είχαν σαν SOS στο μάθημα της γεωγραφίας, όταν οι καθηγητές ζητούσαν ονόματα μεγάλων ποταμών της Ευρώπης. Ο Έβρος της Ισπανίας αποτελούσε την εύκολη λύση. . .
Στη διαχείριση του Ισπανικού όμως Έβρου, σημαντικό ρόλο, έπαιξε ένας Έλληνας Εβρίτης επιστημονας, ο οποίος πριν από δέκα περίπου χρόνια, είχε μελετήσει το ποτάμι και προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση των αντιπλημμυρικών φαινομένων με θεαματικά αποτελέσματα.
Κι ενώ το όνομα του ελληνικού ποταμού προέρχεται από την ελληνική μυθολογία το όνομα του Ισπανικού ποταμού σύμφωνα με τη wikipedia προέρχεται σύμφωνα με μία εκδοχή που απολαμβάνει την μεγαλύτερη αποδοχή είναι αυτή που αναφέρει πως οι Έλληνες άποικοι υιοθέτησαν τον ιβηρικό όρο Ἴβηρ που προέρχεται από την βασκική ρίζα ibar που σημαίνει «όχθη» και στη συνέχεια τον εφάρμοσαν τόσο στον ποταμό, στα τοπικά φύλα (Ίβηρες) όσο και στην χώρα τους, την Ιβηρική χερσόννησο. Το ελληνικό τοπωνύμιο μετατράπηκε σε Iberus στα λατινικά και κατέληξε στις δύο σημερινές λέξεις (στα ισπανικά και στα καταλανικά) Ebro κι Ebre.