βιβλία βιβλίοΟι βιβλιοπροτάσεις του thraki Νεα, από τον Γιάννη Τομαδάκη.

Πάντα το καλοκαίρι, ακόμη κι αν δεν είσαι σε κάποια παραλία, κάτι σε οδηγεί στο να διαβάσεις.
Στο διάβασμα δεν υπάρχουν ηλικίες, δεν υπάρχουν στενά όρια επιλογών. Ο καθένας, την κάθε στιγμή, μπορεί να βρει κάτι ενδιαφέρον.
Μενέλαος Λουντέμης, Ηλίας Βενέζης, Πηνελόπη Δέλτα, Ανδρέας Καρκαβίτσας, έχουν αφήσει βιβλία τα οποία διαβάζονται πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά, όποια ηλικία κι αν έχεις.
Αλλά και σύγχρονοι συγγραφείς, έχω μία μεγαλύτερη προτίμηση στους Έλληνες, μπορούν να σε κάνουν να πεις όταν διαβάσεις και την τελευταία σελίδα «άξιζε τον κόπο».

Από την πληθώρα νέων κυκλοφοριών ξεχωρίζουν.
«Το αίνιγμα της κερασόπιτας» της Βάσιας Ακαρέπη (εκδ. Διόπτρα)
Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις…
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;

 

«Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού (εκδ. Πατάκη)
Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαµίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και µένει έγκλειστος σε µια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύµφωνα µε το µυθιστόρηµα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα µικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όµως αγόρι κρυφακούει… Εβδοµήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόµη µια νύχτα, µάλλον µια ζωή ολόκληρη σε µία µόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξηµερώσει. Το Λίγες και µία νύχτες, µε άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί µια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει µια µαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόµη µια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το µέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Το Λίγες και µία νύχτες εµπεριέχει ακόµη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασµό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι µε άλλα λόγια το κοίταγµα του ίδιου του µυθιστορήµατος στον καθρέφτη. Πέρα όµως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δηµεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

 

Στο βιβλίο «ΗΤΤΑ – ΘΡΙΑΜΒΟΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922» (εκδ. Επίκεντρο) του διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Μαλέση, ο αναγνώστης μπορεί να βρει αναφορές, ιστορικά στοιχεία, για μία ταραγμένη περίοδο του ελληνικού κράτους, η οποία όμως καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τη σημερινή Ελλάδα.

Ποιος ευθύνεται για το «Μαύρο ’97»; Αποδόθηκαν ευθύνες; Η πρώτη επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα το 1909 συνιστά επανάσταση ή πραξικόπημα; Τι σήμαινε για την πολιτική ζωή της χώρας τις επόμενες δεκαετίες; Ποιος ήταν ο κύριος συντελεστής στις νίκες των Βαλκανικών Πολέμων; Αλλά και ποιος ευθύνεται για τον πρώτο μεγάλο διχασμό που συντάραξε τη χώρα τη δεκαετία του 1910 και άφησε ανοικτές πληγές για πολλά ακόμη χρόνια στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας; Ήταν «αντιβασιλικός» ο πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος; Πόσο παράτολμη ήταν η Μικρασιατική επιχείρηση; Και, κυρίως, ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη καταστροφή που ακολούθησε το ’22; Ένοχοι ή αθώοι οι «έξ» που εκτελέστηκαν στο Γουδί; Πρόκειται για ορισμένα ερωτήματα που τίθενται στην παρούσα μελέτη και επιχειρείται η επανατοποθέτησή τους. Ο Δημήτρης Μαλέσης είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου (Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας). Μετά τον πενταετή κύκλο των Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακηρύχθηκε παμψηφεί με βαθμό “Άριστα” σε διδάκτορα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει εργασθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2008 έχει εκλεγεί ως διδάσκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

 

Καλοκαίρι και πάντα το καλοκαίρι πρωταγωνιστεί η θάλασσα. Ένα βιβλίο, το οποίο το έχω ξαναπροτείνει γιατί πραγματικά αξίζει.
«Όταν θα δεις τη θάλασσα» του Στέφανου Δάνδολου (εκδ. Ψυχογιός)
Είναι ο έρωτας μια ψυχή εγκλωβισμένη σε δυο κορμιά; Και πόσο εύκολο είναι να εξεγερθείς ενάντια στη μοίρα που έχει ήδη οριστεί για σένα; Aθήνα, 1886. Η ζωή της Μαργαρίτας βυθίζεται μέσα σε έναν γάμο που μοιάζει με αργό θάνατο. Ώσπου ερωτεύεται παράφορα έναν άντρα που νόμιζε ότι υπήρχε μόνο στα παραμύθια. Και όλος ο κόσμος της γίνεται μια μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Αυτή είναι η ιστορία μιας γυναίκας που παρασύρθηκε στη δίνη του πάθους, διεκδικώντας ένα διαφορετικό πεπρωμένο από κείνο που της είχαν σχεδιάσει. Είναι η ιστορία των δύο αντρών που την αγάπησαν. Του ισχυρού συζύγου της, που ήρθε στην Ελλάδα έχοντας καταστρώσει ένα σχέδιο προς όφελος των ξένων δανειστών. Και του μαγικού εραστή της, που ανέλαβε να σχεδιάσει τη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου, ένα από τα μεγάλα έργα του Τρικούπη. Είναι επίσης πολλές μικρές ιστορίες που ιχνηλατούν τη γέννηση του γυναικείου κινήματος στην Αθήνα, τις πολιτικές αναταράξεις, τον ρόλο της εύπορης τάξης στο πεπρωμένο της φτωχολογιάς, και τα βήματα μιας Ελλάδας που προσδοκά ένα καλύτερο αύριο. Και, τέλος, είναι μια ιστορία σαγήνης και μυστηρίου σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλα έχουν κριθεί, ή σχεδόν όλα… Ένα σαρωτικό μυθιστόρημα για τον έρωτα και την ελπίδα. Μια επική τοιχογραφία για τη μεγαλύτερη επανάσταση της ψυχής, που δεν είναι άλλη από την επιμονή στα θαύματα.

 

Ο Oliver Sacks ήταν σπουδαίος γιατρός. Ήταν όμως κι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Όσοι διαβάσουν την «Ευγνωμοσύνη» (Εκδ. Πατάκη) θα καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να κρίνεις τους ανθρώπους. . . Ένα βιβλίο το οποίο διαβάζεται σε λίγη ώρα, αλλά διαβάζοντάς το, κερδίζεις πολλά!

 

«Take off» της Ευαγγελίας Κακουλάκη – Bedu (Εκδ. Ίτανος)
Μία ερωτική ιστορία που γεννιέται στο σύγχρονο Ντουμπάι, ωριμάζει στη Νέα Υόρκη για να καταλήξει σε ερωτικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
Θα καταφέρουν οι δύο πρωταγωνιστές να ενώσουν τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της κοινής τους ζωής, που απειλείται από μία σειρά γεγονότων και παιχνιδιών της μοίρας αλλοτινών καιρών, ενός παρελθόντος που εκτυλίσσεται στη Σμύρνη του 1918 και τους στοιχειώνει;
Ένα ταξίδι που πρέπει να γίνει για να λυθεί το μυστήριο, το διαβολικό παιχνίδι της μοίρας που απειλεί να ραγίσει τις καρδιές τους, να ανατρέψει αμετάκλητα τις ζωές τους, να γκρεμίσει όνειρα και ελπίδες. Θα παλέψουν με πείσμα για να διαλύσουν τις αμφιβολίες και τα σκοτάδια του χθες.
Ένα ταξίδι αμφίδρομο για το μέλλον της Ελίνας και του Ισκαντέρ, μία αναζήτηση σε περίπλοκες και σκοτεινές ιστορίες, μια βουτιά σε κόσμους σκοτεινούς και επικίνδυνους και ένας αγώνας ζωής που κανείς τους δεν ξέρει πού θα οδηγήσει…
Θα τολμήσει η αγάπη να νικήσει, ο έρωτας ν’ ανθίσει και να οδηγήσει στην ευτυχία τους δύο νέους;

Καλή ανάγνωση, καλό ταξίδι, καλές διακοπές.