ΓαλανούΗ συγγραφέας Άννα Γαλανού, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίο «Θυσία», απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Ένα ταξίδι, που αγγίζει ιστορικές, αλλά και μαρτυρικές περιοχές του Ελληνισμού. Κρήτη, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη. Ο Ελληνισμός κάτω από πολλούς κατακτητές. Η «Θυσία» το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Οι δρόμοι της καταιγίδας», αναφέρεται σε μία όχι και τόσο γνωστή χρονική περίοδο, όμως μέσα από τις σελίδες του, ανακαλύπτεις τις δύσκολες στιγμές του Ελληνισμού της περιόδου των 100 ετών μετά την άλωση της Πόλης. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη περίοδο;
Η συγκεκριμένη περίοδος δεν επιλέχτηκε τυχαία. Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα βρίθει από γεγονότα άγνωστα στον πολύ κόσμο. Ενετοί και Οθωμανοί. Δυο μεγάλες δυνάμεις της εποχής, δυο μεγάλες αυτοκρατορίες, που κάθε μία εποφθαλμιούσε τις κτήσεις της άλλης. Από την μια οι Ενετοί που κυριαρχούσαν στις θάλασσες και είχαν υπό την κατοχή τους όλα τα Ελληνικά νησιά και από την άλλη η αχανής Οθωμανική αυτοκρατορία, που εκτεινόταν από την Ουγγαρία ως την Περσία.
Πολλά τα γεγονότα και οι ανατροπές που συμβαίνουν και στα τρία βιβλία. Πραγματικοί ‘’Δρόμοι της Καταιγίδας’’, όπως είναι και ο υπέρτιτλος της τριλογίας με τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές. Κρήτη και Θράκη είναι οι δυο οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινείται όλη η τριλογία. Η νησιωτική Ελλάδα για 458 χρόνια δεινοπαθούσε κάτω από τον σκληρό ζυγό των Ενετών, ενώ η υπόλοιπη είχε ήδη υποδουλωθεί στους Οθωμανούς. Είναι μια περίοδος που έχει να πει πολλά.

Ο έρωτας επιβιώνει και μέσα από τις κακουχίες; Τι είναι αυτό που κρατάει την αγάπη ζωντανή;
Η αληθινή αγάπη μπορεί να αντέξει πολλά. Κρύβει μέσα της την αλήθεια και την γνώση, συστατικά πολύ δυνατά για να τα γονατίσει ο χρόνος, οι συγκυρίες ή οι συμπτώσεις. Μέσα από την αλληλουχία των γεγονότων που παραθέτω στην αφήγηση της ιστορίας, τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα. Αυτός είναι ο τρόπος που ξέρει να μάχεται η αληθινή αγάπη. Σου στερεί την δυνατότητα να παρεκκλίνεις από την αλήθεια.

Που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος που θέλει να ζήσει;

Θα τον παρομοίαζα με τον Άτλαντα που σήκωνε όλο τον κόσμο στις πλάτες του σύμφωνα με την μυθολογία. Μπορεί να φθάσει ως την άκρη του κόσμου, να κάνει τα πάντα και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο. Να αντλήσει νερό από την πέτρα και φαί από το χώμα. Έχει απίστευτες δυνατότητες ο άνθρωπος, αρκεί να πειστεί πως αξίζει να ζει.

ΘυσίαΠου μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος που ερωτεύεται, αλλά δεν έχει ανταπόκριση;
Σε αδιέξοδο. Ο έρωτας δεν είναι πάντα αμφίπλευρος, αυτό ας το έχουμε υπόψη μας. Μπορεί να είσαι ερωτευμένος με κάποιον, όμως εκείνος δεν είναι υποχρεωμένος να έχει τα ίδια αισθήματα μ’ εσένα. Αυτό είναι κανόνας.

Ξεκινάτε έναν κύκλο παρουσιάσεων. Τι κερδίζει ένας αναγνώστης σε μία παρουσίαση;
Όταν πάω εγώ σαν αναγνώστης να παρακολουθήσω μια παρουσίαση βιβλίου, εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να γνωρίσω τον συγγραφέα. Το βιβλίο θα το διαβάσω ούτως ή άλλως, όμως τον δημιουργό του, ίσως να μην μου δοθεί άλλη φορά η δυνατότητα να τον δω και να του μιλήσω από κοντά. Δεν τίθεται θέμα κέρδους, είναι μια σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον αναγνώστη και στον συγγραφέα. Μια σχέση που ίσως διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή.

 Τι κερδίζει μία συγγραφέας;
Προσωπικά αποκομίζω πάρα πολλά. Γνωρίζω από κοντά τους ανθρώπους που με διαβάζουν. Βλέπω τα πρόσωπά τους, νιώθω όμορφα όταν με αγκαλιάζουν και μου πιάνουν το χέρι. Μου αρέσει να με ρωτούν πράγματα, να θέλουν κι εκείνοι να με γνωρίσουν όχι μόνο σαν συγγραφέα, μα σαν άνθρωπο. Είναι ευτυχία να συναντώ σε κάθε πόλη καινούριους ανθρώπους ή να ξαναβλέπω με συγκίνηση πρόσωπα αγαπημένα που με ακολουθούν από το πρώτο μου βιβλίο. Νιώθω πως μεγαλώνουμε μαζί.

Και μιας και είπαμε για συγγραφείς και αναγνώστες, εσείς πόσο συχνά πηγαίνετε σε βιβλιοπωλεία για να αγοράσετε βιβλία;
Διαβάζω τουλάχιστον πέντε βιβλία κάθε μήνα. Έτσι όπως καταλαβαίνετε επισκέπτομαι πολύ συχνά τα βιβλιοπωλεία.

Ποια βιβλία σας αρέσουν να διαβάζετε;

Προτιμώ την κλασσική λογοτεχνία, όμως πλέον παρακολουθώ όλες τις τάσεις. Θα έλεγα πως διαβάζω πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων, όπως και ποίηση.