Στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ICC) κατέφυγε η βουλγαρική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού (ΝΕΚ), προκειμένου να… «πείσει» τη ρωσική εταιρεία AtomStroyExport να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε και να καταβάλλει τις πληρωμές που υποχρεούται (ύψους 61 εκ. ευρώ), σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία των δύο πλευρών, που υπεγράφη στις 28 Νοεμβρίου 2007.

Προηγήθηκε, όμως, η αγωγή που είχε υποβάλλει η AtomStroyExport στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας- τον περασμένο Ιούλιο- με την οποία ζητά από τη βουλγαρική εταιρεία ΝΕΚ να της καταβάλλει ποσό 58 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά καθυστερούμενες πληρωμές της βουλγαρικής εταιρείας προς τη ρωσική.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να επεκτείνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012, τη συμφωνία κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

Η δικηγορική εταιρία White and Case LLP, με εμπειρία σε θέματα ενέργειας, ανέλαβε τη βουλγαρική εταιρεία ΝΕΚ στη συγκεκριμένη υπόθεση.
www.tromaktiko.gr