Τα «ιδιαίτερα μυστικά» στην υπόθεση των δύο Τούρκων στρατιωτικών
Οκτώ μέρες κατάφερε να κρατήσει μυστική την έλευση δύο Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο η Ελληνική Αστυνομία.
Οι δύο Τούρκοι κατηγορούνται στη χώρα τους για απόπειρα δολοφονίας κατά του Τούρκου προέδρου Ερνοτάν. Πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας στης 15 Φεβρουαρίου.
Η αστυνομία, για ακόμη μία φορά προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το περιστατικό, το οποίο είναι το πρώτο που δεν γίνεται, τουλάχιστον άμεσα γνωστό.
Οι περιπτώσεις Τούρκων που ζητούν άσυλο στη χώρα δεν δημοσιοποιούνται από την ΕΛΑΣ, ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί σύλληψη. Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι κι όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, δεν υπήρχε άμεση επιβέβαιωσή του.
Οι δύο στρατιωτικοί, κρατούνται σε μέρος το οποίο θεωρείται ασφαλές και οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι δε θα γίνει γνωστό, όπως και η υπόθεση.
Τα μέτρα ασφαλείας μπορεί να είναι αυξημένα, όχι όμως υπερβολικά για να μην προκληθούν υποψίες και αποκαλυφθεί το σημείο κράτησης.
Ο δικηγόρος των δύο Τούρκων.
Ο δικηγόρος των στρατιωτικών, ο οποίος τους συνόδευε, δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση και αρνείται κάθε σχέση με το περιστατικό, παρά τις δεκάδες οχλήσεις που έχει δεχτεί από δημοσιογράφους.
Ο ίδιος έχει χειριστεί και στο παρελθόν υποθέσεις αιτήσεων ασύλου από Τούρκους, ενώ θεωρείται πολύ επιτυχημένος και με άριστες νομικές γνώσεις.
Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να χειρίζεται την υπόθεση.
Στην Ορεστιάδα έχουν φτάσει πολλά μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, από τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή πρακτορεία.
Οι πληροφορίες δύσκολα διασταυρώνονται, χωρίς όμως πολλές φορές και να διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό σχετικά με το τι ακριβώς επικαλέστηκαν οι δύο αιτούντες ασύλου, όταν εμφανίστηκαν στην αστυνομία, αλλά και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους.
Προς το παρόν αντίδραση από την Τουρκία δεν υπάρχει, καθώς αν οι Τούρκοι πράγματι έδρασαν μεμονωμένα και δεν έδρασαν κατόπιν εντολών, πιθανώς και η Τουρκία να μην έχει εικόνα, όπως είχε στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, τον Ιούλιο του 2016.