ΞανθοςΘετικός, κατ’ αρχήν, στο διαχρονικό αίτημα των φορέων και των κατοίκων του Διδυμοτείχου για τη διοικητική αποσύνδεση του νοσοκομείου του βορείου Εβρου από αυτό της Αλεξανδρούπολης, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα τεκμηριωμένο αίτημα που του παρουσιάστηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο, μαζί με αντίστοιχα αιτήματα άλλων νοσοκομείων της χώρας, θα εξεταστούν συνολικά απο το υπουργείο για να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.  Όπως είπε, «είναι μία συζήτηση που έχουμε ανοίξει και σε άλλες περιοχές, έχοντας την προσέγγιση της αποσύνδεσης, αφού, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα,  στην πλειονότητα η διασύνδεση αυτή ήταν αρνητική για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Σημείωσε ωστόσο ότι τα αιτήματα πρέπει  να εξεταστούν με θετική διάθεση και για κάθε απόφαση θα χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ακόμη πως «αυτή η περιοχή για λόγους κοινωνικής συνοχής αλλά και για εθνικούς λόγους  χρειάζεται ειδική μέριμνα των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης και του  κοινωνικού κράτους».

Ο υπουργός Υγείας άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα του προσωπικού και των φορέων της υγείας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου επικράτησε ήρεμο κλίμα, με εξαίρεση μία μικρή αντιπαράθεση με μία εργαζόμενη, η οποία του υπενθύμισε το δημοψήφισμα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού, ο οποίος είπε ότι «δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, βάλαμε στοίχημα για να στηρίξουμε την δημόσια υγεία και θα το κάνουμε», για να λάβει το χειροκρότημα αρκετών παρευρισκομένων.