ΔημοσχάκηςΟ βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου οικονομικών, για την ένταξη του Έβρου στην πρώτη κλιματική ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, έκανε την εξής δήλωση:
«Το Υπουργείο Οικονομικών αποκατέστησε μια αδικία, εντάσσοντας το Νομό Έβρου στην πρώτη κλιματική ζώνη για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Με αυτήν την απόφαση ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του Νομού μας, όπως το ανέδειξα μέσα από το κοινοβουλευτικό έλεγχο, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα προς τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και πρόσφατα με την ομιλία μου στη Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017».

Ο βουλευτής Έβρου στις 31 Οκτωβρίου μίλησε στην ολομέλεια της βουλής στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον υπουργό οικονομικών, για την ένταξη του Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη και για το επίδομα θέρμανσης στις άπορες οικογένειες.
Συγκεκριμένα, είπε ότι:
• Έχει επιλέξει η κυβέρνηση, ο Έβρος, ο βορειότερος νομός της χώρας, να μη βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα, αλλά στη δεύτερη
• Ο νομός χαρακτηρίζεται από δριμείς χειμώνες, με τις θερμοκρασίες να είναι έως και πολικές σε μερικές περιοχές του Βορείου και κεντρικού Έβρου .
• Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και την έλλειψη χρημάτων για την αγορά πετρελαίου πολλοί κάτοικοι φεύγουν σαν «αποδημητικά πουλιά» από το Νομό και πηγαίνουν στα παιδιά τους, ή σε λοιπούς συγγενείς τους, σε πιο ζεστές περιοχές με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά του Νομού .
• Πρέπει να στηριχθεί ο Έβρος με πράξεις κι όχι με αβλαβείς διελεύσεις Δημοσίων Σχέσεων και μεγαλόστομων συνεντεύξεων.
• Ενώ υπήρξαν διορθώσεις για τους Νομούς Σερρών και Ιωαννίνων φέρθηκε το ΥΠΟΙΚ άδικα στο Νομό Έβρου.
• Δεν έχει καμία σχέση ο Έβρος με την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική, που βρίσκονται στην δεύτερη κλιματική ζώνη.
• Η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την αδικία με τον Έβρο, αφού δεν έκανε πράξη τα όσα υποσχέθηκε για τον αναπτυξιακό νόμο
• Ο Έβρος είναι προφυλακή του κράτους και του Έθνους. Αν «πλημμυρίσουν» τα νερά του Έβρου δεν θα πνίξουν μόνο τους Εβρίτες, αλλά όλους τους Έλληνες ,όπου κι αν βρίσκονται !

Αναλυτικά η πρωτολογία

«Κύριε Υπουργέ
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή σας μας έχει συνηθίσει σε παράδοξες αποφάσεις, που προκαλούν την κοινή λογική, δηλαδή το αυτονόητο. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στις κλιματικές ζώνες, βάσει των οποίων θα χορηγούνται τα επιδόματα θέρμανσης.
Και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρωτοτυπήσατε! Μας φέρατε προ δυσάρεστων εκπλήξεων ο βορειότερος νομός της χώρας, να μη βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα, αλλά στη δεύτερη. Που ως γνωστό ο Βορράς από την πρώην Σοβιετική Ένωση σκάει στον Έβρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτός που φέρνει το κρύο. Κι από εκεί έπρεπε να ξεκινήσετε κι όχι από άλλο Νομό. Ένας νομός που χαρακτηρίζεται από δριμείς χειμώνες, με τις θερμοκρασίες να είναι έως και πολικές σε μερικές περιοχές του Βορείου Έβρου. Όμως σύμφωνα με την επιλογή σας δυστυχώς άδικα δεν βρίσκεται στην κορυφαία κλίμακα.
Γιατί; Ίσως να μην ξέρετε τίποτα από τον Έβρο! Ίσως να μη θυμάστε τίποτα από το νομό μας, που κατάγεστε, ώστε και στις παράκτιες περιοχές και τις νησιωτικές, όπως η Σαμοθράκη με τα βουνά της, οι θερμοκρασίες φθάνουν υπό του μηδενός. Κι όπως καταλαβαίνετε κι εσείς κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλη η ανάγκη των κατοίκων για πετρέλαιο, κυρίως για τους ηλικιωμένους, καθώς με τη μείωση των συντάξεων τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.
Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε και μια άλλη παράμετρο ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και την έλλειψη χρημάτων για την αγορά πετρελαίου πολλοί κάτοικοι φεύγουν από το Νομό και πηγαίνουν στα παιδιά τους, ή σε λοιπούς συγγενείς τους σαν τα αποδημητικά πουλιά, σε πιο ζεστές περιοχές με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά μας.
Ο Πρωθυπουργός, αλλά και θεσμικοί κυβερνητικοί παράγοντες έχουν δηλώσει κατά καιρούς στα λόγια, ότι θα στηρίξουν τον Έβρο. Είναι καιρός για μια φορά να κάνετε πράξη τις δηλώσεις σας, να μην κάνετε μόνο αβλαβείς διελεύσεις Δημοσίων Σχέσεων και μεγαλόστομων συνεντεύξεων στην Πατρίδα μου. Διότι ο Έβρος δεν μπορεί να σας συγχωρεί εσαεί!
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάσθε:
• Παραδέχεστε το λάθος σας και θα εντάξετε τον Έβρο στην πρώτη κλιματική ζώνη, όπως επιβάλλεται βάσει των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό;
• Θα προχωρήσετε σε επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για μια πιο στοχευμένη χορήγηση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης;».

Αναλυτικά η δευτερολογία
«Κύριε Υπουργέ
Είστε άδικος!
Ενώ διορθώσατε τους Νομούς Σερρών και των Ιωαννίνων γιατί δεν συμπεριλάβατε και τον νόμο Έβρου στην πρώτη κλιματική ζώνη ; Τα κόμματα είναι ζώντες οργανισμοί και μετεξελίσσονται και διορθώνονται. Δεν βρίσκομαι εδώ για τον εαυτό μου αλλά για τη Νέα Δημοκρατία, την οποία εκπροσωπώ και το γνωρίζει, αλλά εκπροσωπώ πάνω απ΄ όλα τους πολίτες του Έβρου.
Τι σχέση έχει ο Έβρος με την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική ; Τι ομοιότητες έχουν μαζί μας;
Ο Νομός μας είναι μεγάλος, οι αποστάσεις από το ένα άκρο στο άλλο ξεπερνούν τα 200χλμ και ποικίλλουν οι θερμοκρασίες. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι σε μερικές περιοχές του Β. & Κ .Έβρου ο υδράργυρος δείχνει μέχρι και -20ο C, με το χιόνι και τον παγετό να αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα. Επίσης στην πεδιάδα του Έβρου, στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, η οποία είναι μεγαλύτερη της Ν/Α Ευρώπης με τους 4 παραποτάμους ένθεν και ένθεν των συνόρων μας δημιουργούνται καιρικές συνθήκες υγρασίας, αλλά και υψηλού πολικού παγετού. Ίδια εικόνα με έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν και στις παράκτιες περιοχές μας.
Εκτός όμως από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που καθιστούν αναγκαία την ένταξη του Νομού στην πρώτη κλιματική ζώνη υπάρχουν και σοβαροί οικονομικοί λόγοι. Αυτή η εικόνα θα πρέπει να προβληματίζει την κυβέρνηση, εκτός κι αν πορεύεστε κι εσείς με τη πρόσφατη λογική – προτροπή του διοικητή του ΟΑΕΕ να πάνε στη Βουλγαρία, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ασχέτως αν ο ίδιος, στη συνέχεια, προσπάθησε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του.
Για τους κατοίκους του Έβρου η ένταξη του Νομού στην πρώτη κλιματική ζώνη έχει μεγάλη σημασία . Σε μια εποχή που τα νοικοκυριά έχουν πιεστεί οικονομικά και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα θα ήταν μια ανάσα να προμηθεύονται πιο φτηνά το πετρέλαιο.
Τα γνωρίζετε τα προβλήματα από πρώτο χέρι, καθώς ασχολείστε κάθε μέρα με τις στεναχώριες του ελληνικού λαού.
Αφού δεν κάνατε πράξη τα όσα υποσχεθήκατε σχετικά με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό νόμο για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, τουλάχιστον αποκαταστήστε αυτήν την αδικία.
Όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις επιβάλλεται να ξεκινούν από τον Έβρο. Κάθε μέρα ο Νομός μας θα πρέπει να είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το να μας αγνοείτε και να μας αμελείτε είναι ασυγχώρητο. Ο Έβρος είναι προφυλακή του κράτους και του Έθνους. Αν πλημμυρίσουν τα νερά του Έβρου δεν θα πνίξουν μόνο εμάς, αλλά θα πνίξουν την Αθήνα κι όλη τη χώρα. Προσέξτε το».