εθνολογικό μουσείο ΘράκηςΠέμπτη 15/12 μέχρι Κυριακή 18/12, Bazaar βιβλίων των εκδόσεων του Μουσείου

Πέμπτη 15/12, 7:00 μ.μ., Έναρξη εργαστηρίου με θέμα «Παιδί και Κοινωνικό Περιβάλλον», Εισηγητής Νίκος Μακρής

Παρασκευή 16/12, 7:30 μ.μ., Λογοτεχνικές περιδιαβάσεις στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα: Από το Αβράτ-παζάρ στο Χαβιαρόχανο, διάλεξη της Αναστασίας Τσαπανίδου

Πέμπτη 22/12, 9:15 μ.μ., Ρεσιτάλ Κλασικής Κιθάρας με τον Γιάννη Γιαγουρτά

____________________

Bazzar βιβλίων των εκδόσεων του ΕΜΘ

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης οργανώνει φέτος bazaar με βιβλία του ΕΜΘ με έκπτωση από 30% μέχρι 70%, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 15 μέχρι μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, στο καφέ του μουσείου.
Ώρες Πέμπτη- Παρασκευή 09:00-15:00 και 18:30-20:30 και Σάββατο Κυριακή 10:00-15:00.

Παράλληλα θα υπάρχουν σε ειδικές τιμές επιλεγμένα αντικείμενα του Πωλητηρίου.

e-shop: www.emthrace.org/shop

Όλα τα αντικείμενα είναι μοναδικά, ανταποκρίνονται στη σύγχρονη αισθητική και δηλώνουν το στίγμα του τόπου στον αποδέκτη.

Το ΕΜΘ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στόχο έχει τη διάσωση, διάδοση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμικού πλούτου της Θράκης μέσα από την μόνιμη έκθεση και τις πολυποίκιλες δράσεις του.
Με κάθε αγορά σας ενισχύεται το έργο του Μουσείου.

____________________

Έναρξη εργαστηρίου με θέμα «Παιδί και Κοινωνικό Περιβάλλον»
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, 7:00 μ.μ.

Το Σωματείο Φίλων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καφενείου, οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων (workshops), με θέμα «Παιδί και Κοινωνικό Περιβάλλον», που θα διαρκέσουν από τον Δεκέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017.
Εισηγητής θα είναι ο κ. Νίκος Μακρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας ΔΠΘ.

Στα συνολικά δέκα τρίωρα εργαστήρια, στα οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας, του σχολείου, των συνομηλίκων στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και όσοι ενδιαφέρονται για ζητήματα ανάπτυξης και προσαρμογής του παιδιού στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Το πρώτο εργαστήριο, με θέμα «Εγώ και ο άλλος», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 7μ.μ., οπότε και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων, που πάντως θα γίνονται ημέρα Πέμπτη την ίδια ώρα στον Πολυχώρο του ΕΜΘ.
Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 25 άτομα, με τήρηση σειράς προτεραιότητας. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους θα έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον επτά από τις προγραμματισμένες συναντήσεις.
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής
Πληροφορίες στο ΕΜΘ, τηλ. 25510 36663.

____________________

Διάλεξη: Λογοτεχνικές περιδιαβάσεις στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα:
Από το Αβράτ-παζάρ στο Χαβιαρόχανο
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ.

Το Αρχείο Θρακικής Λογοτεχνίας του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Έβρου σας προσκαλούν στη διάλεξη της κ. Αναστασίας Τσαπανίδου, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: Λογοτεχνικές περιδιαβάσεις στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα: Από το Αβράτ-παζάρ στο Χαβιαρόχανο η οποία θα πραγματοποιηθεί στο καφέ του Μουσείου, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ.
Χορηγός THRAKI PALACE

Η Αναστασία Τσαπανίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και έχει φοιτήσει τρία χρόνια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και έχει εκπονήσει στο ίδιο Τμήμα διδακτορική διατριβή με θέμα την Κωνσταντινούπολη στην ελληνική πεζογραφία 1830-1880. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε επιστημονικά έντυπα, σχετικά με την ελληνική λογιοσύνη και λογοτεχνική παραγωγή του 19ου αιώνα. Ασχολείται ιδιαίτερα με την εκδοτική παραγωγή της Κωνσταντινούπολης της ίδιας εποχής, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακόμη αδιερεύνητη. Αυτό το διάστημα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως συνέχεια της διδακτορικής της έρευνας, με θέμα την Κωνσταντινούπολη στην ελληνική πεζογραφία από το 1880 έως τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ταυτόχρονα εργάζεται ως καθηγήτρια Φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Καβάλας.

____________________

Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας με τον Γιάννη Γιαγουρτά
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, 9:15 μ.μ.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή συναυλία του Γιάννη Γιαγουρτά την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 στις 9:15 μ.μ. στο αίθριο του Μουσείου. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Roland Dyens.

Τιμή εισιτηρίου: 10€, 7€ (μαθητικό-φοιτητικό-ανέργων). Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Για κρατήσεις εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία του μουσείου και στο 25510 36663 /info@emthrace.org.

Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη ο Γιάννης Γιαγουρτάς ξεκίνησε τις σπουδές του στην κιθάρα με τον Δ. Σβυντρίδη στο Δημοτικό Ωδείο της Αλεξανδρούπολης και συνέχισε αργότερα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο παίρνοντας τελικά το Δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Athenaeum Ωδείο. Παράλληλα πήρε και το πτυχίο του στο τμήμα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μαθήτευσε στην Ιταλία (Accademia Musicale Chigiana), Ιρλανδία (Dublin Institute of Technology, Master of Music in Performance ολοκληρώνοντάς το με First Class Honours) και Ολλανδία (Royal Conservatory of The Hague, Master of Music) δίπλα στους O. Ghiglia, J. Feeley και Z. Dukic, ενώ παράλληλα εμπλούτισε τις γνώσεις του παίρνοντας μέρος σε αρκετά Master-Classes διακεκριμένων κιθαριστών (Dyens, Russell, Mikulka, Koshkin, Marchione, Gallen κ.ά).
Ο Γιάννης Γιαγουρτάς έχει κατ’ επανάληψη δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Σερβία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Aυστρία), έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ και έχει εμφανισθεί με ορχήστρες στην Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ οσάκις έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς έχει διακριθεί αποσπώντας βραβεία (Βέροια, Σερβία, Βερολίνο, Δουβλίνο).
Στο Γιάννη Γιαγουρτά ο Θόδωρος Αντωνίου έγραψε και τού αφιέρωσε ένα κονσέρτο για κιθάρα και κουαρτέτο εγχόρδων, η πρεμιέρα του οποίου δόθηκε στη Ολλανδία. Αυτή τη περίοδο ο Ολλανδός συνθέτης Marco de Goeij γράφει και αφιερώνει στον Γιάννη το πρώτο του έργο για κιθάρα, Σονάτα, η παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας θα γίνει στην Ολλανδία στις 8 Απριλίου 2017(για την εξέλιξη του έργου και της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες μπορείτε να ενημερωθείτε από βίντεο των προβών που υπάρχουν στα social media των δύο καλλιτεχνών). Πρόσφατα ο Γιάννης κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο ‘Guitar Echoes’ ηχογραφώντας έργα του Albeniz, Paganini, Rodrigo, Θεοδωράκη, Regondi, Tarrega, Granados και Satie. Αυτός ο δίσκος παίζεται στα μεγαλύτερα ραδιόφωνα κλασικής μουσικής των H.Π.Α, Καναδά και Ολλανδίας (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ντάλας, Μόντρεαλ κ.α.)
Σήμερα ο Γιάννης Γιαγουρτάς ζει μόνιμα στη Χάγη διδάσκοντας κιθάρα και δίνει ρεσιτάλ, Master-Classes και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Χορηγός του είναι η Savarez.