Οι Βαμβακοφυτείες της περιοχής μας βρίσκονται στο στάδιο ανοίγματος των καρυδιών 10% στις όψιμες και 30-40% στις πρώιμες.

Όταν το ποσοστό ανοίγματος φτάσει στο 60% συνιστάται η εφαρμογή με τα κατάλληλα αποφυλλωτικά για την πρωίμιση της παραγωγής ,την διευκόλυνση της μηχανικής συγκομιδής και την παραγωγή καλύτερης ποιότητας σύσπορου.

Για να πετύχει η αποφύλλωση θα πρέπει οι θερμοκρασίες να είναι μεγαλύτερες από 15 C,τα φύλλα να είναι υγιή και κατά την εφαρμογή να έχει γίνει πλήρης πλήρης διαβροχή των φυτών.

Πρόωρη αποφύλλωση σημαίνει ότι τα καρύδια της κορυφής που δεν είναι ώριμα δεν θα ανοίξουν φυσιολογικά με αποτέλεσμα μείωση παραγωγής και πτώση της ποιότητας.

Στις όψιμες φυτείες όπου υπάρχει φόβος απώλειας παραγωγής λογω της καθυστέρησης της συγκομιδής συνιστάται η εφαρμογή ωριμαντικού (εθεφόν).

Μετά την συγκομιδή επιβάλλεται η καταστροφή των υπολλειμάτων της καλλιέργειας και το θάψιμο με βαθύ όργωμα για την καταστροφή των προς διαχείμαση εχθρών και μολυσμάτων.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές  μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου στα τηλέφωνα 2551357165-2551357167-2551357168-2551357169 καθώς και στα τοπικά γραφεία Φερών ,Τυχερού ,Σουφλίου

 

                                                                                                            Μ.Ε.Π

                                                                                      Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

                                                                                                  Ν. ΚΩΤΟΥΛΑΣ