Του Γιάννη Τομαδάκη
Οι γιορτές, πέρα από τις μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν για οικογενειακές συναντήσεις, είναι πραγματική ευκαιρία για ξεκούραση, εμπλουτισμό γνώσης, για μία ουσιαστική αλλαγή συνηθειών. Το βιβλίο, πάντα, ακόμη κι ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται «ανάλαφρο», προσφέρει αυτά που δεν μπορούμε να δούμε, μέσα από τη δύσκολη καθημερινότητα.
Οι προτάσεις του thraki Νεα, περιλαμβάνουν τίτλους Ελλήνων συγγραφέων, γιατί αν και οι ξένοι συγγραφείς έχουν γράψει μοναδικά βιβλία, στην εποχή μας ειδικά, πρέπει να διαβάσουμε, ακόμη περισσότερο Ελλάδα.

Όταν θα δεις τη θάλασσαΤα βιβλία του Στέφανου Δάνδολου, έχουν στοιχεία που δεν τα βρίσκεις σε άλλους συγγραφείς. Κατά την άποψή μου, το καλύτερό του, είναι το «Και φόρεσαν χειροπέδες στα πουλιά» (εκδόσεις Πατάκη), βιβλίο που δεν κυκλοφορεί πλέον και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. «Η χορεύτρια του Διαβόλου» και το τελευταίο του βιβλίο «Όταν θα δεις τη θάλασσα», σε ταξιδεύουν σε διαφορετικές εποχές, περνώντας όμως μέσα από το σήμερα, γιατί ο Στέφανος Δάνδολος, ξέρει να γράφει. Και τα δύο τελευταία βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Η Νύφη της ΜασσαλίαςΟ αναγνώστης, θα νοιώσει γαλήνη, δικαίωση και έρωτα. . . διαβάζοντας Γιώτα Γουβέλη. Μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας. Συγγραφέας που μας αφήνει την αίσθηση ότι έχει ζήσει αυτά που γράφει, αν και το «Η νύφη της Μασσαλίας» μας κερδίζει, περιγράφοντας γεγονότα από την αυγή του 20ου αιώνα. Τα βιβλία της Γιώτας Γουβέλη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

η ζωή που έλειπεΑπό τις εκδόσεις Διόπρα και η επόμενη πρότασή μας. Κώστας Κρομμύδας. Πολυγραφότατος. Το βιβλίο του «Ουρανόεσσα» θα μαγέψει όσους τους έχει μαγέψει η Σαμοθράκη. Γιατί η Σαμοθράκη, ακόμα κι αν δεν την έχεις επισκεφτεί, μπορείς να την ερωτευτείς κοιτώντας τη από τη Μαρώνεια. Στην «Ουρανόεσσα», ο έρωτας γίνεται ένα με τον ουρανό και το δίκαιο. Το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Κρουμμύδα «Η ζωή που έλειπε» κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Διόπτρα, με τον Μάνο Ελευθερίου να σχολιάζει: «Ο αναγνώστης, καθισμένος σαν σε θερινό σινεμά, παρακολουθεί μέσ’ από τις περίτεχνα γραμμένες λέξεις την καταιγιστική πλοκή που ξεδιπλώνει τούτος ο νέος συγγραφέας…».
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

οι άνεμοι του χρόνουΗ ιστορία, διαχρονικά εμπνέει και καθοδηγεί συγγραφείς. Η πτώση του Βυζαντίου, η φραγγοκρατία, έρωτες χωρίς αύριο, σε δύο παράλληλες ιστορίες με ορόσημο δύο χρονολογίες. Το 1453 και το 1999. «Οι άνεμοι του χρόνου» το νέο βιβλίο της Ελένης Τσαμάδου, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με σεβασμό στην Ιστορία, που θα αγαπηθεί και θα συγκινήσει με τις αναφορές σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ίων Δραγούμης ο ασυμβίβαστοςΣτην ίδια κατηγορία και το νέο βιβλίο του Γιάννη Μάζη «Ίων Δραγούμης, Ο ασυμβίβαστος». Η Ελλάδα, οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση της Μακεδονίας στον Ίωνα Δραγούμη. Έναν διπλωμάτη πολιτικό που πάνω απ’ όλα έβαλε την Ελλάδα. Έναν Έλληνα που δολοφονήθηκε άδικα από Έλληνες, καθώς κακώς θεωρήθηκε ότι είχε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1920. Ίσως – για κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολή – αν ζούσε ο Δραγούμης, θα είχαμε αποφύγει την μικρασιατική καταστροφή. Το βιβλίο του Γιάννη Μάζη γράφτηκε στα Αγγλικά και μεταφράστηκε από τον Ανδρέα Παππά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

καταστροφές και θρίαμβοι καλύβαςΗ Ελληνική ιστορία, με τους θριάμβους και τις καταστροφές της. Στο βιβλίο του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και Θρίαμβοι της Ελληνικής ιστορίας – Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας», πραγματικά δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τεκμηριωμένα τα γεγονότα και τις απόψεις του,με τον αναγνώστη να διαπιστώνει πόσο οι ιστορικές στιγμές διαφορετικών εποχών, μοιάζουν μεταξύ τους. Μία μελέτη ανώτερου επιπέδου, που καθηλώνει τον αναγνώστη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

τα αληθινά δώρα του Άι ΒασίληΣε διαφορετικό κλίμα, αλλά απόλυτα Χριστουγεννιάτικο, η τελευταία του πρώτο κύκλου, από τις προτάσεις μας για τα βιβλία των γιορτών. Πρόκειται για το βιβλίο «Τα αληθινά δώρα του Άγιου Βασίλη» της Στέλλας Μιχαηλίδου. Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τη Μυρτώ Δεληβοριά και μέσα από τις σελίδες του, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν άμεσα και εύκολα στα παιδιά το αληθινό μήνυμα αγάπης και προσφοράς των Χριστουγέννων, ενώ το έμμετρο κείμενο βοηθάει στην ανάγνωση του παραμυθιού και στις μικρότερες ηλικίες.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Σ’ αυτές τις γιορτές στηρίξτε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Στηρίξτε τα σημεία όπου πωλούνται βιβλία, για να συνεχίσουν να πωλούν βιβλία.