εθνολογικό μουσείο ΘράκηςΠέμπτη 8/12, 7:00 μ.μ., «Μουσεία, Ιστορία και Εκπαίδευση», ομίλια της Ειρήνης Νάκου

Δευτέρα 12/12, 5:00 μ.μ., Παρουσίαση σύγχρονων ευρωπαϊκών δαντελών μέσα από φωτογραφικό υλικό, Εργαστήρι κοπανελιού ΕΜΘ

Πέμπτη 15/12, 7:00 μ.μ., Έναρξη εργαστηρίου με θέμα «Παιδί και Κοινωνικό Περιβάλλον», Εισηγητής Νίκος Μακρής

____________________

«Μουσεία, Ιστορία και Εκπαίδευση» – Ομιλία της Ειρήνης Νάκου
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 7:00 μ.μ.

Το ΕΜΘ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων N. Έβρου σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων N. Έβρου κ. Κόκορη σας προσκαλούν στην ομιλία της κ. Ειρήνης Νάκου, Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Μουσεία, Ιστορία και Εκπαίδευση» την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ώρα 7:00 μ.μ. στο καφέ του Μουσείου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη.

Η Ειρήνη Νάκου είναι Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο Μουσειακή και ιστορική εκπαίδευση. Σπούδασε ιστορία – αρχαιολογία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε ένα χρόνο σε εργαστήρι γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έλαβε δίπλωμα ξεναγού από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Η διδακτορική διατριβή της στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είχε ως θέμα «Ιστορική σκέψη και μουσειακό περιβάλλον».

Έχει γράψει τρεις μονογραφίες, άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί σε συνεργασία πέντε συλλογικούς τόμους, τέσσερις ελληνικούς και έναν διεθνή. Επίσης, έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και σχολεία και έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό, στη συγγραφή και στην εκπαιδευτική επιμέλεια εκπαιδευτικών βιβλίων και πολύπλευρου έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, μεταξύ άλλων για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Το διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο της, έχει συνάφεια με τους τομείς της σύγχρονης μουσειολογίας, της θεωρίας του υλικού πολιτισμού, της ιστορικής και μουσειακής εκπαίδευσης, και της προφορικής ιστορίας.

____________________

Παρουσίαση σύγχρονων ευρωπαϊκών δαντελών με κοπανέλια
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, 5:00 μ.μ.

Το εργαστήρι εκμάθησης κοπανελιού που λειτουργεί στο ΕΜΘ με υπεύθυνη την κ. Μαρία Κεραμάρη σας προσκαλεί την Δευτέρα 12/12 ώρα 5:00 μ.μ. για μια περιήγηση με φωτογραφίες στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές δαντέλες με κοπανέλια και τις εφαρμογές τους όπως αυτές εκτέθηκαν στην 17η Παγκόσμια Έκθεση του O.I.D.R.A. στη Λουμπλιάνα και στις πόλεις Idrija – Zelezniki – Ziri.

Το εργαστήριο για την εκμάθηση της τεχνικής της δαντέλας με κοπανέλι, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, λειτουργεί κάθε Δευτέρα και ώρα 5:00 μ.μ.-7:00 μ.μ. (επαναληπτικά κάθε Παρασκευή πρωί 10:00-12:00).
Εάν έχετε μεράκι και θέλετε να μάθετε να δημιουργείτε με τα χέρια σας έργα ιδιαίτερης αισθητικής αξία η κ. Κεραμάρη Μαρία θα σας μάθει τις βασικές τεχνικές και θα σας μυήσει στην ομορφιά της δαντέλας, που έγινε αντικείμενο έρευνας και μελέτης.
Είσοδος Ελεύθερη.

____________________

Έναρξη εργαστηρίου με θέμα «Παιδί και Κοινωνικό Περιβάλλον»
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, 7:00 μ.μ.

Το Σωματείο Φίλων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καφενείου, οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων (workshops), με θέμα «Παιδί και Κοινωνικό Περιβάλλον», που θα διαρκέσουν από τον Δεκέμβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017.
Εισηγητής θα είναι ο κ. Νίκος Μακρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας ΔΠΘ.

Στα συνολικά δέκα τρίωρα εργαστήρια, στα οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τον ρόλο της οικογένειας, του σχολείου, των συνομηλίκων στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και όσοι ενδιαφέρονται για ζητήματα ανάπτυξης και προσαρμογής του παιδιού στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Το πρώτο εργαστήριο, με θέμα «Εγώ και ο άλλος», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 7μ.μ., οπότε και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων, που πάντως θα γίνονται ημέρα Πέμπτη την ίδια ώρα στον Πολυχώρο του ΕΜΘ.
Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 25 άτομα, με τήρηση σειράς προτεραιότητας. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους θα έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον επτά από τις προγραμματισμένες συναντήσεις.
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής
Πληροφορίες – εγγραφές έως 10 Δεκεμβρίου 2016, στο ΕΜΘ, τηλ. 25510 36663.
Από το ΔΣ του Σωματείου Φίλων ΕΜΘ