Παρέμβαση Δημοσχάκη στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων
Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με βασικό θέμα την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, έκανε χθες (24/11) ο Βουλευτής Έβρου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., Αν. Δημοσχάκης.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
• Η ενημέρωση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία έρχεται μια μέρα μετά την κατάληψη των εργαζομένων στα γραφεία των ΕΑΣ, εξαιτίας της απόφασης για την κατάσχεση όλων των λογαριασμών της εταιρίας
• Είναι απαραίτητο να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή αμυντική βιομηχανία, συνδρομητική στις Ένοπλες Δυνάμεις στα δύσκολα
• Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ., με το ν.4237/2014, είχε διαχωρίσει την ΕΑΣ σε δύο μέρη, το στρατιωτικό και το πολιτικό. Με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση επιτεύχθηκε ο εξορθολογισμός και άρχισε να διαφαίνεται ελπίδα και να ενισχύεται η αισιοδοξία.
• Δεν υπάρχει κανένας δίαυλος συνεργασίας του ΥΠ.ΕΘ.Α. με την κρατική και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία, ενώ είναι εμφανής η απουσία συντονισμού με τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία.
• Πρέπει να χαραχτεί μια διακομματική πολιτική και ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών μας
Αναλυτικά η παρέμβαση του Βουλευτή Έβρου:
«Κύριε Υπουργέ, σήμερα ήρθατε εδώ για να μας ενημερώσετε για την πορεία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η ειρωνεία είναι ότι η ενημέρωση αυτή έρχεται μια μέρα μετά την κατάληψη των εργαζομένων στα γραφεία των ΕΑΣ, εξαιτίας της απόφασης για την κατάσχεση όλων των λογαριασμών της εταιρίας, γεγονός που χαρακτηρίσατε ως παράδοξο των ημερών. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι 2 και πλέον μήνες. Είναι εμφανές ότι προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την κατάσταση και να μοιράσετε, ενδεχομένως και ευθύνες, όπως ελέχθη κατά κόρον. Αντί να απολογηθείτε για την απραξία των 22 μηνών, μας παρουσιάσατε μια έκθεση ιδεών για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς, όμως, να παρουσιάσετε ένα πλάνο λύσεων. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε, αλλά και περιμένουμε από εσάς μια ανάλυση για το τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα.
Ως γνωστόν, το γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας είναι σύνθετο, καθώς επιβαρύνεται και με καθημερινές σχεδόν προκλήσεις των γειτόνων μας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή αμυντική βιομηχανία, συνδρομητική στις Ένοπλες Δυνάμεις στα δύσκολα και μέσα σε ένα βαρύ οικονομικό περιβάλλον, βεβαίως, που αναγνωρίζουμε ότι ζούμε.
Η γενική εικόνα των τριών μεγάλων κρατικών βιομηχανιών είναι γνωστή. Αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ., με το ν.4237/2014, είχε διαχωρίσει την ΕΑΣ σε δύο μέρη, το στρατιωτικό και το πολιτικό. Με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση επιτεύχθηκε ο εξορθολογισμός και άρχισε να διαφαίνεται ελπίδα και να ενισχύεται η αισιοδοξία. Σήμερα η δική σας Κυβέρνηση δεν υλοποιεί αυτόν το νόμο όπως οφείλει, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Το αποδεικνύει η χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων των ΕΑΣ, η οποία κάνει λόγο για οικονομική ασφυξία της εταιρίας, που πλέον οδηγείται, ενδεχομένως και σε ξαφνικό θάνατο.
Από αυτά που μας είπατε, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας δίαυλος συνεργασίας του ΥΠ.ΕΘ.Α. με την κρατική και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία, ενώ είναι εμφανής η απουσία συντονισμού με τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, αν δεν προβείτε άμεσα σε καινοτόμες και ριζοσπαστικές ενέργειες, οι αμυντικές βιομηχανίες, δυστυχώς, οδηγούνται σε κλείσιμο. Υλοποιήστε, λοιπόν, το νόμο του 2014 για το διαχωρισμό των ΕΑΣ σε δύο μέρη, όπως προείπαμε, αξιοποιήστε δημιουργικά, με έλεγχο, φυσικά και με μέτρο, τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία υπάρχουν και προχωρήστε και σε σύμπτυξη των υποδομών. Αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εκπόνηση ενός νομοσχεδίου για την αμυντική βιομηχανία που θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το είπατε και εσείς.
Οφείλετε, λοιπόν, να προχωρήσετε στη διαμόρφωση μιας εθνικής αμυντικής στρατηγικής όπως προβλέπεται από τους δύο σχετικούς νόμους, ώστε να προσδιοριστούν με ρεαλιστικά κριτήρια οι στρατηγικοί τομείς στους οποίους τα δραστηριοποιείται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Με λίγα λόγια, κύριε Υπουργέ, πρέπει να χαραχτεί μια διακομματική πολιτική, την οποία θα υποστηρίξουμε, όπως προείπε κι ο Αντιπρόεδρος μας και ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών μας. Στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως, βέβαια και σε κάθε άλλο εθνικό ζήτημα. Πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για να αποφύγουμε το μοιραίο.
Προέρχομαι από μια ειδική και ευαίσθητη εκλογική περιφέρεια και πατρίδα, που τα ζούμε από κοντά και τα συζητούμε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και νομίζω ότι αυτό στο οποίο σας προσκαλώ είναι το χρέος προς την πατρίδα μας, το οποίο οφείλουμε να το πράξουμε όλοι και πιο πολύ εσείς που έχετε την υπογραφή και τη σφραγίδα του Κράτους αυτού. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».