«Από τον Έβρο στην Κατεχάκη» – Παρουσίαση στην Αθήνα
Tο βιβλίο του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη «Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη», παρουσιάστηκε στην Κηφισιά.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος του προέδρου της βουλής Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεωνάς, εκπρόσωποι του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κυρίλλου, πλήθος πρώην υπουργών και βουλευτών, επιτίμων αρχηγών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, στατριωτικοί εν ενεργεία και αποστρατεία, ο διοικητής της τροχαίας Κηφισιάς με τους τροχονόμους του. Ξεχωριστό χρώμα στην όλη εκδήλωση έδωσαν οι άντρες και οι γυναίκες τροχονόμοι με την επίσημη στολή τους, καθώς και Εβρίτες φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακράς Γέφυρας και του Διδυμοτείχου. Πάνω απ’ ‘όλα παρέστησαν, κάτοικοι της Κηφισιάς, καθώς και κάτοικοι των γύρω βορείων προαστίων, Εβρίτες και Θρακιώτες, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του Έβρου στην Αθήνα.
Για το βιβλίο μίλησαν ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην πρόεδρος του συμβουλίου επικρατείας και νυν διευθυντής του νομικού γραφείου της προεδρίας της Δημοκρατίας, Σωτήριος Ρίζος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μίνα Καραμήτρου.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, υπό την αιγίδα του οποίου έγινε η παρουσίαση και εκτός προγράμματος ευρισκόμενος εκτάκτως στην Αθήνα για δική του αποστολή ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή Έβρου:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την τιμή που μου κάνετε να παραστείτε στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου μου «Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη», εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα δικό μου δώρο, μια μικρή αλλά ουσιαστική ένδειξη προσφοράς στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στους συμπατριώτες μου, τους Εβρίτες, που πάντα με τιμούσαν με την αγάπη τους και τώρα με τιμούν με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου.
Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην Κηφισιά, που ήταν ένας από τους πρώτους και βασικούς σταθμούς μου στη διαδρομή μου στην Ελληνική Αστυνομία. Υπηρέτησα ως διοικητής της Τροχαίας Κηφισιάς από το 1990 – 1994 και η παρουσία μου σε αυτήν την Υπηρεσία μου έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξω τις διοικητικές μου ικανότητες και να προβληθεί το έργο μου για θέματα διαχείρισης μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία.
Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με σημαντικούς θεσμικούς παράγοντες της εποχής, όπως ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καθώς και ο τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.
Σημαντική υπήρξε η γνωριμία μου με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, μετέπειτα Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στα δύσκολα πάντα, ο οποίος σήμερα με την εδώ παρουσία του μας τιμά ιδιαίτερα, όπως φυσικά κι όλα τα χρόνια.
Οι συναντήσεις με τόσο σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και τα περιστατικά που αντιμετώπισα αποτέλεσαν σημαντική παρακαταθήκη για τη μετέπειτα πορεία μου στην Ελληνική Αστυνομία.
Θα ήταν παράλειψή μου σε αυτό το σημείο να μην αναφερθώ στο δύσκολο έργο των τροχονόμων. Η διαχείριση της κυκλοφορίας στους απαιτητικούς οδικούς κόμβους των Βορείων Προαστίων, της Αττικής και της χώρας απαιτεί υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στο καθήκον. Σήμερα στο πρόσωπο των τροχονόμων της Κηφισιάς τιμούμε τους τροχονόμους όλης της Ελλάδας, που συνεισφέρουν τα μέγιστα για την ασφάλεια των οδηγών στους δρόμους, με μεγάλες δυσκολίες.
Αυτό το καταστάλαγμα, λοιπόν, τόσων ετών εμπειριών συμπυκνώθηκε σ΄ αυτό το βιβλίο, που δεν είναι απλά αράδες τυπωμένες σ΄ ένα χαρτί. Είναι κομμάτι της ψυχής μου, όπως τα είδα και τα έζησα στο Σώμα που υπηρέτησα με αγάπη, με συνέπεια, σε όλα τα αξιώματα.
Σε αυτό περιγράφονται σημαντικά, κρίσιμα γεγονότα και καταστάσεις, στα οποία συμμετείχα, είτε σε πρωταγωνιστικό είτε σε συνδρομητικό ρόλο, κατά τη διάρκεια της ευδόκιμης διαδρομής μου στην Ελληνική Αστυνομία.
Πολλά απ’ αυτά τα σοβαρά περιστατικά, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου σκιαγραφώ εικόνες από την πατρίδα μου, το Διδυμότειχο και τον Έβρο, με αφηγήσεις και περιγραφές προσώπων μιας άλλης εποχής.
Βέβαια τα καλύτερα και τα πιπεράτα δεν γράφονται, ούτε λέγονται, αλλά παραδίδονται δίκην σκυτάλης στους επόμενους. Ετσι έκανα κι εγώ στον αντικαταστάτη μου Βασ. Τσιατούρα, ο οποίος μας τιμά με την εδώ παρουσία του.
Βασική μου αρχή ως Αρχηγός υπήρξε η Αστυνομία να εμπνέει στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας, κυρίαρχο προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Από την άλλη, θεωρούσα σημαντικό τα στελέχη μου να αντλούν έμπνευση από τον Αρχηγό τους και να περιβάλλονται με την εμπιστοσύνη του ως προς τις ικανότητές και την αφοσίωσή τους. Σύνθημά μας ήταν “Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση”.
Επέμενα στη σύζευξη δυνάμεων και δυνατοτήτων, με το σκεπτικό ότι από την κοινή προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας, αλλά και πάντα μεριμνούσα για την αξιοποίηση κάθε δυναμικής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση νέων προοπτικών, υπενθυμίζοντας πάντα σε όλους μια βασική αρχή: «Να είσθε χρήσιμοι κι όχι αρεστοί». Αυτές οι αρχές διανθίζουν τα γεγονότα που σας παραδίδω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου.
Η συνεχόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η αλματώδης αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών και των ταυτισμένων προσφύγων με αυτούς έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα και επικίνδυνο κλίμα στην κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας του πολίτη. Σήμερα λοιπόν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η Αστυνομία να παίξει ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο, να βρίσκεται πάντα κοντά στον πολίτη, εναρμονισμένη με τις αρχές του κράτους Δικαίου και της ευνομούμενης Πολιτείας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Δικαιοσύνη πρέπει να αποτελούν τους πυλώνες σταθερότητας, στήριξης του Ελληνικού Κράτους και της Δημοκρατίας του και θα πρέπει να εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη, λειτουργώντας σε κάθε περίπτωση ως ασπίδα σε όσους επιθυμούν ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν καταστάσεις ανωμαλίας και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, που υπάρχει κίνδυνος αναταράξεων κι όχι μόνο.
Το βιβλίο έβγαλε τα εκδοτικά και τα τυπογραφικά έξοδά του. Και τα έσοδα του κατά 50% ήδη δόθηκαν για τον ειδικό λογαριασμό των ορφανών παιδιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι γονείς των οποίων έπεσαν σε βίαιο περιστατικό, είτε από τρομοκράτες, είτε από σκληρούς κακοποιούς, και θα δίνονται εσαεί. Το δε υπόλοιπο 50% διατίθεται στο Θρακικό Κέντρο – Εταιρεία Θρακικών Μελετών, που ως γνωστόν από εδώ και πέρα θα έχει ως στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Θράκης μέσα από μελέτες και συνεργασίες με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Σχολές κ.α. του εσωτερικού και του εξωτερικού, μετά από τροποποίηση του σχετικού καταστατικού του.
Συστήνω να συνεργαστεί με το νεοιδρυθέν Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών που προέκυψε από την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκη και του Πρύτανη του ΔΠΘ Α. Καραμπίνη, τα εγκαίνια του οποίου έκανε πριν από 10 ημέρες στην πρωτεύουσα του Έβρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης. Ιδιαίτερα τον δήμαρχο της πόλης, τους ομιλητές, τους τροχονόμους, που φόρεσαν σήμερα τα καλά τους, αλλά και τα αγόρια και τα κορίτσια του Έβρου που φόρεσαν τις παραδοσιακές Θρακιώτικες φορεσιές, δίνοντας ένα διαφορετικό χρώμα στην παρουσίαση. Ο σχεδιασμός του Φαίδωνα Κυδωνιάτη, ιδιοκτήτη του Ομίλου Εκδοτικού Οίκου «Ευρασία», και των άξιων συνεργατών του και η υλοποίηση αυτού αποτελούν παράδειγμα για όλους μας και τους ευχαριστώ θερμά».