ΕΥΡΩ Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης
Το νέο βιβλίο του Νομπελίστα καθηγητή οικονομικών Joseph E. Stiglitz
Το ευρώ είχε στόχο να συσπειρώσει την Ευρώπη και να προαγάγει την ευημερία – αλλά δεν το έχει πετύχει. Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τις αδυναμίες του, ενώ η στασιμότητα και οι αμφίβολες προοπτικές της Ευρώπης απορρέουν άμεσα από εγγενή ελαττώματα του εγχειρήματος της ΕΕ: η οικονομική ολοκλήρωση είναι ταχύτερη από την πολιτική, στο πλαίσιο μιας δομής που ευνοεί μάλλον την απόκλιση παρά τη σύγκλιση. Το ζήτημα λοιπόν είναι το εξής: μπορεί να σωθεί το ευρώ;
Αποδίδοντας ευθύνες στην ΕΚΤ ότι εσφαλμένα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό και εξηγώντας γιατί η λιτότητα έχει καταδικάσει την Ευρώπη σε στασιμότητα, ο διάσημος οικονομολόγος σκιαγραφεί τρεις εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον: θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και στις πολιτικές που επιβάλλονται στις χώρες μέλη που πλήττονται περισσότερο, μια καλή διαχείριση του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα τολμηρό νέο σύστημα το οποίο αποκαλεί «ευέλικτο ευρώ», προτείνοντας ένα διαχωρισμό σε «βόρειο» και «νότιο» ευρώ.
Μεγάλη έκταση του κειμένου αναφέρεται στην Ελλάδα -καλύπτοντας το διάστημα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα- όπου ο Stiglitz επικρίνει τις «εμμονές» των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ καθώς και τη σκληρή λιτότητα των προγραμμάτων διάσωσης που οδήγησαν τη χώρα σε συντριπτική ύφεση, ενώ υποστηρίζει ότι παρά κάποια τραντάγματα και αβεβαιότητες, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει εκτός ευρώ δημιουργώντας ένα σύστημα βασισμένο αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό χρήμα.
Η ελληνική έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνει και ειδικό κεφάλαιο για το Brexit, το οποίο γράφηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του σχετικού δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο του 2016.
Ο συγγραφέας
Ο Joseph E. Stiglitz γεννήθηκε το 1943 στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούµπια. Έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2001 τιμήθηκε µε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Το περιοδικό Times τον έχει συμπεριλάβει στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Είναι ευρύτατα γνωστός για τις απόψεις του οι οποίες επικρίνουν σφοδρά τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και στρέφονται εναντίον των υποστηρικτών της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας (τους οποίους αποκαλεί «φονταµενταλιστές της ελεύθερης αγοράς») και εναντίον διεθνών οργανισµών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσµια Τράπεζα κ.ά. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο θρίαμβος της απληστίας και Το τίμημα της ανισότητας.