κτηνοτροφίαΓια μία πιο ήπια, αλλά εν δυνάμει επικίνδυνη ζωονόσο, την πανώλη των  μικρών μηρυκαστικών, ενημερώθηκαν σήμερα περίπου 70 κτηνίατροι από Ελλάδα και Βουλγαρία στην Αλεξανδρούπολη, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η ενημέρωση έγινε από δυο Γάλλους ειδικούς επιδημιολόγους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας και κυρίως στα μέτρα πρόληψης.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αχιλλέας Σαχπατζίδης, «η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ένα νόσημα που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ενδημεί και υπάρχει και στη γειτονική μας Τουρκία. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Οπότε προχωράμε στο πρώτο βήμα, την εκπαίδευση των κτηνιάτρων και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο βήμα το οποίο είναι η εκπαίδευση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του νοσήματος. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν είναι ευλογιά, ούτε αφθώδεις, ούτε οζώδης δερματίδιδα. Είναι σχετικά πιο εύκολο νόσημα, γιατί ο ιός δεν αντέχει πολύ στο περιβάλλον και προχωράει πάρα πολύ αργά», επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης.