Οι Καστροπολίτες για την πρόταση περί ορισμού της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημερομηνίας τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής
Του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», διοργάνωσε στο ιστορικό κάστρο του Διδυμοτείχου μία εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής με θέμα «Ελληνισμός Πρόσφυγας».
Η υπόψη εκδήλωση είχε ως βασικό στόχο την ευρύτερη ανάδειξη του θέματος των γενοκτονιών και των δεινών που υπέστη ο Ελληνισμός της καθ΄ ημάς ανατολής, εξετάζοντας και προβάλλοντας το γεγονός αυτό, σε μια οικουμενική διάσταση δίχως διαχωρισμούς σε Ανατολικοθρακιώτες, Βορειοθρακιώτες, Μικρασιάτες και Ποντίους.
Ως Καστροπολίτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καταθέσαμε πρόταση με σκοπό και στόχο να οριστεί η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημερομηνία ¨Τιμής και Μνήμης¨ των θυμάτων και των αλησμόνητων πατρίδων, όλου του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς ανατολής. Η ημέρα αυτή (που εορτάζεται η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού) αν και έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιλέχθηκε από εμάς ως η πλέον κατάλληλη ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη τους παρακάτω λόγους :
Α. Για τα Εκκλησιαστικά δεδομένα της Πίστεώς μας, η 14η Σεπτεμβρίου ταυτίζεται με την Μεγάλη Παρασκευή, η οποία σηματοδοτεί τη Σταύρωση, της οποίας βεβαίως επακόλουθο είναι η Ανάσταση. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να γίνει η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής στις 11 Σεπτεμβρίου (Κυριακή προ της υψώσεως), ευελπιστώντας δηλαδή σε μία ανάσταση, η οποία θα αφορά μια πανελλαδική προσπάθεια ανάδειξης του θέματος, βασισμένη στον κοινό αγώνα όλων των φορέων – σωματείων – συλλόγων κλπ. Η όσο το δυνατόν συμπαγέστερη και καθολικότερη ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος, πιστεύουμε ότι θα αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τους κάθε είδους αμφισβητίες να εξαπολύουν τις ανιστόρητες απόψεις τους.
Β. Εξετάζοντας την ημερομηνία της 14ης Σεπτεμβρίου και σε ιστορικά πλαίσια βλέπουμε ότι σχετίζεται και με την Φιλική Εταιρεία καθώς αποτελεί την ημερομηνία ίδρυσής της (σημαντικότατη ημερομηνία στην ιστορία του νέου Ελληνισμού), επίσης κατά το μήνα Σεπτέμβριο έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, αλλά και του πογκρόμ κατά των Ρωμηών της Κωνσταντινούπολης το 1955.
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η 14η Σεπτεμβρίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως ημέρα τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής.
Η ως άνω πρόταση, σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις ημερομηνίες που επιλέχθηκαν και αφορούν τις ημέρες τιμής και μνήμης όλων των παρακλαδιών του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς ανατολής. Θέλουμε να γίνει σαφές ότι, σεβόμαστε απόλυτα τις υπόψη ημερομηνίες. Ως Θρακιώτες βεβαίως δηλώνουμε ότι στηρίζουμε, χαιρετίζουμε και επαινούμε την πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ), που αφορά την ανάδειξη και επισημοποίηση της 6ης Απριλίου, ως ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Να αποσαφηνίσουμε βεβαίως πως δεν διεκδικούμε καμιά πρωτοκαθεδρία για την παραπάνω πρόταση καθώς γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν υποβλήθηκαν ανάλογες προτάσεις από διάφορους φορείς. Απλά εμείς ως Καστροπολίτες ανακινούμε το θέμα και το ξαναβγάζουμε στην επιφάνεια την σημερινή εποχή, η οποία είναι δύσκολη για όλους του Έλληνες, τονίζοντας την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα, της από κοινού προσπάθειας όλων των συμπατριωτών μας και για το συγκεκριμένο θέμα (η ισχύς εν τη ενώσει).
Θα πρέπει βεβαίως να αναφέρουμε ότι την πρότασή μας για τη 14η Σεπτεμβρίου, πρώτος την ενστερνίστηκε και μας ενθάρρυνε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου, ο γνωστός Θρακιώτης λόγιος κος Ιωάννης Σιδηράς, ο οποίος ως κεντρικός εισηγητής πραγματοποίησε μία καταπληκτική ομιλία. Βεβαίως και η επιλογή το να πραγματοποιήσουμε την υπόψη εκδήλωσή επάνω στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, έγινε με βάση το παραπάνω σκεπτικό περί ενώσεως και κοινής προσπάθειας, διότι ως γνωστόν το Διδυμότειχο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στους εμφυλίους πολέμους (διχόνοιες και διαχωρισμούς) των Παλαιολόγων, οι οποίοι συνετέλεσαν τα μέγιστα στην κατάρρευση της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας/Βυζαντίου και στην άλωση του 1453. Αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων ήταν απαρχή όλων των δεινών που υπέστη η Ρωμηοσύνη κατά τους επόμενους αιώνες.
Εν κατακλείδι θα πρέπει να γνωστοποιήσουμε πως η πρόταση μας για την 14η Σεπτεμβρίου έχει ήδη υιοθετηθεί από την ΕΠΟΦΕ (της οποίας αποτελούμε το νέο μέλος) καθώς ο πρόεδρος και το Διοικητικό της Συμβούλιο, συμφώνησαν άμεσα με το πνεύμα και τον τρόπο που προσεγγίσαμε το θέμα των γενοκτονιών και των δεινών που υπέστησαν οι πρόγονοί μας.
Πιστεύουμε ότι με προσεκτικά βήματα και με οργανωμένες ενέργειες, μπορούμε να πετύχουμε την αναγνώριση της 14ης Σεπτεμβρίου και από άλλες ενώσεις πολιτιστικών φορέων, συλλόγους, σωματεία κλπ από την υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει και η κρατική επισημοποίηση.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους τους απογόνους προσφύγων και θυμάτων του ελληνισμού της καθ΄ ημάς ανατολής, ότι αγωνιζόμενοι με οικουμενικό και ενωτικό πνεύμα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και να δικαιώσουμε τις μνήμες των προγόνων μας.