Της Κικής Ηπειρώτου

 

Κτίρια αφημένα στην τύχη τους, που για διάφορους λόγους, είτε διέκοψαν άδοξα τη λειτουργία τους είτε δεν την ξεκίνησαν καν. Για ορισμένα από αυτά, έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις, έχουν ειπωθεί μεγάλα λόγια, δυστυχώς, όμως, δεν έχει προχωρήσει τίποτε, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να συνεχίσουν να απαξιώνονται. Κι όλα αυτά, την στιγμή που η Αλεξανδρούπολη έχει ανάγκη από νέους χώρους, για στέγαση υπηρεσιών, για δημιουργία ζωτικών χώρων για όλους τους πολίτες, αλλά και για διέξοδο στα γνωστά προβλήματα σχολικής στέγης. Η «ΓΝΩΜΗ» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα από τα κτίρια που είναι παρατημένα, ελπίζοντας πως, σε κάποιες περιπτώσεις, θα υπάρξει η ανάλογη κινητοποίηση των αρμοδίων. Φυσικά, τα κτίρια που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικά, καθώς, σίγουρα, υπάρχουν και άλλα στην πόλη μας…

Αποθήκες ΚΥΔΕΠ και ΟΣΕ
Αφημένες στην τύχη, ή μήπως… στην ατυχία τους. Πολλές προτάσεις, πολλές ιδέες για την αξιοποίησή τους. Κι όμως, εδώ και χρόνια, στέκουν αναξιοποίητες, την στιγμή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε ως δημοτική αγορά αυτές της ΚΥΔΕΠ είτε ως χώροι πολιτισμού αυτές του ΟΣΕ. Επαφές και συζητήσεις γίνονται, ειδικά για τις αποθήκες του ΟΣΕ, ωστόσο, τα όποια σχέδια βρίσκονται ακόμη στο «περίμενε». Είναι και η οικονομική συγκυρία, βλέπετε…

Παλιά Νομαρχία
Κρατάει χρόνια αυτή η «κολόνια». Στις 5 Οκτωβρίου του 2011, θα συμπληρωθούν 6 χρόνια από τη θεμελίωση του νέου κτιρίου, το οποίο, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ένα «στολίδι» για τη «βιτρίνα» της πόλης. Απανωτές καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς είχαν σαν αποτέλεσμα το έργο να προχωρά όλα αυτά τα χρόνια, με πολύ αργά βήματα, ενώ είχαν ξεσπάσει και διάφορες κόντρες με την τότε αντιπολίτευση, που κατήγγειλε πως χρήματα που είχαν δοθεί στον Έβρο για αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες, διατέθηκαν για την κατασκευή του εν λόγω κτιρίου. Εξάλλου, το νέο κτίριο του «Κυβερνείου» είχε παρουσιάσει με κάθε επισημότητα το Δεκέμβριο του 2010, στους εκπροσώπους αρχών και φορέων του νομού ο τότε Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης.
Η αποπεράτωση του έργου στη θέση του κτιρίου της Παλιάς Νομαρχίας υπήρξε έργο προτεραιότητας για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου, καθώς έχει σχεδιαστεί για να  λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού και τουρισμού, ενώ θα στεγαστεί και η Πινακοθήκη του νομού με έργα ντόπιων καλλιτεχνών. Ωστόσο, εδώ και μήνες, το κτίριο βρίσκεται στην ίδια, σχεδόν ημιτελή κατάσταση, δίχως να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για την έναρξη λειτουργίας του… Μάλιστα, ο προαύλιος χώρος του, το καλοκαίρι, είχε «χρησιμεύσει» και ως χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Οικοτροφείο
Άλλο ένα κτίριο που έχει να λειτουργήσει από το 2006. Στο site της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης αναφέρονται τα εξής: «Το Σταυρίδειο Μαθητικό-Φοιτητικό Οικοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξ/πολεως συστήθηκε με την Πράξη Νο 1 στις 1-2-1977 (ΦΕΚ 468/Τβ1 21-5-1977), εγκαινιάσθη στις 10-10-1978 και λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 2004-05.
Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο με ωραία αρχιτεκτονική στο κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής και ακριβώς πίσω από το Ανθίμειο Κέντρο, με πολύ καλές κτιριακές εγκαταστάσεις και με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Το Σταυρίδειο Μαθητικό & Φοιτητικό Οικοτροφείο εξυπηρέτησε και θα εξακολουθήσει να εξυπηρετεί εκατοντάδες παιδιών του Ν. Έβρου, και άλλων Νομών, τα οποία έρχονται για να φοιτήσουν στα Λύκεια, και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Παιδαγωγικό Τμήμα, Ιατρική Σχολή & Τμήμα Μοριακής Βιολογίας) και διάφορες Σχολές της πόλης μας. Το Σταυρίδειο Μαθητικό & Φοιτητικό Οικοτροφείο παραμένει κλειστό για μαθητές και φοιτητές από το 2006 λόγω εργασιών ανακαίνισης».

ΚΕΓΕ
Στο χώρο του ΚΕΓΕ, τα τελευταία χρόνια γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία σχολικού συγκροτήματος. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση, σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αισθητά και αν βρεθούν τα αντίστοιχα κονδύλια, θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή μας.
Σήμερα, σε κάποιο από τα κτίρια του ΚΕΓΕ λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων.

Παλιό Νοσοκομείο
Άλλο ένα κτίριο, για το οποίο έχουν γίνει ουκ ολίγες συζητήσεις και αναφορές. Το κτίριο του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, επί της οδού Δήμητρας, χρησιμοποιείται αποσπασματικά από διάφορες υπηρεσίες και συλλόγους, αλλά και το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, υπάρχει κομμάτια του που «μαραζώνουν» και που χρειάζεται να υπάρξει άμεσα ειδική μέριμνα, προτού απαξιωθούν τελείως.
Το θέμα είχε απασχολήσει τον Απρίλιο το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και τότε η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, είχε δηλώσει: «Το παλιό νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε αχρηστία εδώ και 10 χρόνια, προσπαθούμε να του δώσουμε ζωή μέσα από ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η ΠΑΜΘ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Νοσοκομείο μας, ούτως ώστε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις κτιριακές στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου. Μιλάμε για ένα έργο κόστους 3 εκ. ευρώ. Ενώ 500.000 ευρώ θα δοθούν με την άλλη προγραμματική σύμβαση για κτιριακές βελτιώσεις στο καινούργιο νοσοκομείο στον τομέα ψυχικής υγείας» σχολίασε η κα Νικολάου. Αναμένουμε…

Γραφεία Ολυμπιακής
Τουλάχιστον 5-6 χρόνια λένε όσοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε αχρηστία ο χώρος που φιλοξενούσε τα γραφεία της Ολυμπιακής για πολλά χρόνια. Σε μία περιοχή – φιλέτο, όπως είναι η περιοχή της παραλιακής, τα γραφεία του πάλαι ποτέ εθνικού μας αερομεταφορέα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Μάλιστα, δεν έχει απομακρυνθεί ούτε η πινακίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος ανήκει στην Ολυμπιακή, η οποία, δεν υπάρχει πια με την αρχική της μορφή. Τι γίνεται, λοιπόν, άραγε με τα ακίνητά της;

Εφ. «Η Γνώμη»